Zostáva pár dní: Toto sú najväčšie chyby v daňovom priznaní

Občania a firmy doručujú na daňové úrady chybne vyplnené priznania. Občania a firmy doručujú na daňové úrady chybne vyplnené priznania. Zdroj: thinkstock.com

Občania a firmy doručujú na daňové úrady chybne vyplnené priznania. Používajú niekedy už neplatné tlačivá, nesprávne v nich vyznačujú zdaňovacie obdobie a zabúdajú ich podpísať.

Daňové priznanie k príjmom dosiahnutým v roku 2014 sa podáva najneskôr 31. marca 2015 alebo do tohto dátumu musia daňovníci oznámiť daňovému úradu príslušnému podľa bydliska alebo sídla firmy predĺženie lehoty.

 

"Aktuálne sa podáva daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2014, teda na tlačive daňovník vyznačí rok 2014, a nie 2015. Priznanie je povinný podať ten, koho celkové príjmy podliehajúce dani, ktoré dosiahol v roku 2014 a presiahli 1901,67 eura. Do tejto celkovej sumy započíta akýkoľvek dosiahnutý príjem okrem toho, ktorý nie je predmetom dane alebo je od dane z príjmov oslobodený," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

Podrobné informácie FS zverejňuje na svojom webe www.financnasprava.sk.Macíková pripomenula, že v tlačivách často chýba daňové identifikačné číslo (DIČ) alebo rodné číslo daňovníka.

"Tieto údaje musia byť vyplnené v príslušnej časti na všetkých listoch tlačiva. Ďalej chýba vyznačenie činnosti podľa SK NACE, ktoré sa vzťahuje a treba ho doplniť, ak podnikateľ vykáže príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Stretávame sa aj s nekompletnými podaniami. Na daňový úrad treba doručiť všetky strany daňového priznania, vrátane príloh," pripomenula hovorkyňa FS.

Pomerne chronickým nedostatkom je chýbajúci podpis na konci priznania a tiež v časti, v ktorej daňovník poukazuje 2 % dane neziskovej organizácii.

"Pomerne často chybne označia aj druh v časti, kde majú vyznačiť, či ide o riadne, opravné alebo dodatočné priznanie."

Tieto chyby sa podľa hovorkyne FS opakujú už každoročne, a preto sa ich treba vyvarovať.

Daňové priznanie podáva aj ten, kto mal vlani príjmy zo zahraničia

Do konca marca podávajú daňové priznanie k dani z príjmov dosiahnutých v roku 2014 aj tie firmy a občania, ktorí mali príjmy zo zdrojov v zahraničí.

"Pokiaľ ide o rezidentov SR, majú povinnosť vyrovnať si v SR svoje celosvetové príjmy, teda nielen príjmy plynúce zo zdrojov v SR, ale aj v zahraničí, ak za rok 2014 prijali spolu viac ako 1901,67 eura alebo ak vykázali daňovú stratu," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.

Rezidentom SR je ten, kto má trvalý pobyt na území SR alebo sa na území SR zdržiaval v roku 2014 viac ako 183 dní.

"Taký daňovník si do celkových zdaniteľných príjmov zahrnie akýkoľvek príjem dosiahnutý v roku 2014, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený, teda aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí," doplnila hovorkyňa FS.

Ak rezident SR pracoval vlani v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia a táto na zabránenie dvojitého zdanenia určuje metódu vyňatia príjmov, uplatní si v tlačive priznania túto metódu. V prípade, že v príslušnej zmluve je určená metóda zápočtu dane, napriek tomu môže svoje príjmy vyňať, ak boli v zahraničí preukázateľne zdanené a je to pre neho výhodnejšie.

"Rovnako tak môže daňovník uplatniť metódu vyňatia príjmov aj v prípade, že pracoval v štáte, s ktorým Slovensko takúto zmluvu uzatvorenú nemá. Len ak tieto príjmy boli tam preukázateľne zdanené, teda podrobené zdaneniu podľa legislatívy konkrétneho štátu, bez ohľadu na výšku zaplatenej dane po uplatnení nezdaniteľných položiek, respektíve úľav poskytnutých daňovou legislatívou daného štátu. Daňovník v takýchto prípadoch svoje príjmy nezdaní na Slovensku, nakoľko si v daňovom priznaní môže uplatniť metódu vyňatia týchto príjmov," vysvetlila Macíková.

Zoznam zmluvných štátov sa tento rok rozširoval o tie, s ktorými SR podpísala Dohovor o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach. Zverejnené sú na www.finance.gov.sk.

"Ak bude rezident SR napríklad vyplácať zdaniteľné príjmy do štátov, s ktorými má SR podpísaný tento dohovor a z týchto príjmov sa daň vyberá zrážkou alebo prostredníctvom zabezpečenia dane, bude voči nim pristupovať ako k zmluvným štátom a uplatní daň vo výške 19 %, a nie 35 % tak, ako je to v prípade daňovníkov nezmluvných štátov," informovala Macíková.

Daňovníci si môžu predĺžiť lehotu na podanie priznania najviac o šesť mesiacov, najdlhšie do konca septembra. Potrebné je, aby tento príjem mal zdroj v zahraničí.

"Týka sa to najmä tých, ktorí majú v zahraničí napríklad stálu prevádzkareň, kanceláriu, pobočku alebo aspoň bankový účet, z ktorých im plynú zdaniteľné príjmy 'zo zdroja' v zahraničí," upozornil daňový poradca spoločnosti Accace Miloslav Jošt.

Vzťahuje sa to obyčajne na prípady, keď daňovník zo svojich príjmov platí nejakú daň aj v zahraničí.

"Dlhšia lehota na podanie daňového priznania na Slovensku mu takto umožňuje skompletizovať všetku dokumentáciu," vysvetlil Jošt.

Termín sa predĺži na základe oznámenia, ktoré je potrebné na daňový úrad poslať najneskôr do 31. marca.

"V oznámení daňovník určí novú lehotu, v ktorej podá daňové priznanie a zaplatí daň, pričom táto musí pripadať vždy na posledný deň kalendárneho mesiaca a nemožno ju opätovne predĺžiť. Platitelia DPH musia podať oznámenie elektronicky," upozornil Jošt.

Na oznámenie v papierovej podobe by totiž u platiteľov DPH správca dane podľa Jošta neprihliadal a nevyhli by sa sankciám za neskoré podanie daňového priznania, ani za oneskorenú úhradu dane.

Bonus na dieťa patrí len živnostníkom, ktorí nevykážu daňovú stratu

Živnostníci, ktorí pri príjmoch za minulý rok nevykážu daňovú stratu, môžu si v daňovom priznaní k dani z príjmov dosiahnutých v roku 2014, uplatniť daňový bonus na dieťa. A to v ročnej výške 256,92 eura alebo vo výške 21,41 eura za tie mesiace v roku 2014, v ktorých sa považovalo dieťa za nezaopatrené.

"Predpokladom tiež je, že daňovník poberal v zdaňovacom období 2014 zdaniteľné príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 2112 eura a vykázal čiastkový základ dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, teda nevykázal daňovú stratu," informovala hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

Do minimálnej sumy 2112 eura za rok 2014 potrebnej na daňový bonus sa nezahŕňajú takzvané pasívne príjmy - príjem z prenájmu nehnuteľností, nepeňažnej výhry, predaja nehnuteľností, z vyplatenia podielového listu.

Bonus patrí len za nezaopatrené deti, za ktoré sa považujú do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie však do konca školského roka, v ktorom dovŕšia 16 rokov. Do dovŕšenia 25 rokov, ak sa ďalej sústavne pripravujú na povolanie štúdiom alebo sa nemôžu sústavne pripravovať na povolanie štúdiom či vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.

"Daňovník o tom k tlačivu priznania priloží doklad. Buď kópiu rodného listu dieťaťa, potvrdenie o návšteve školy a ak sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu či úraz, potrebné je k priznaniu priložiť o tom potvrdenie z príslušného úradu práce," doplnila hovorkyňa FS.

Bonus si môže uplatniť len na dieťa, ktoré daňovník vyživuje vo svojej domácnosti. Nielen na vlastné, ale aj osvojené, dieťa manželky, dieťa v jeho náhradnej starostlivosti, nie však na dieťa družky.

"Odpočítava sa z dane a je možné uplatniť si ho na každé vyživované dieťa, ktoré žije s oprávnenou osobou v domácnosti, avšak len za tie miesiace v roku 2014, keď daňovník splnil podmienky," spresnila hovorkyňa FS.

Viac o téme: Domáce Daňové priznanie Daň Zahraničie Daň z príjmu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy