7 lekcií, ktoré sa naučíte v prvom roku podnikania

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zozbierali sme informácie od viacerých podnikateľov, ktorí úspešne fungujú už jeden rok. Prezradili nám, čo všetko sa v štartovacom roku svojho podnikania naučili a akým veciam by sa vyvarovali.

 
  1. Počúvať
    Podnikateľ musí mať v sebe istú dávku tvrdohlavosti, ale zároveň by mal vedieť počúvať druhých, prijímať spätnú väzbu a ak je to potrebné, občas zmeniť aj smer. Dôležité je riadiť sa vlastnými hodnotami a podľa nich riadiť aj svoju podnikateľskú činnosť.
  2. Nechať si poradiť, ale rozhodovať samostatne
    Nie každá rada je nad zlato. Dôležité pravidlo je, nebrať všetky rady príliš vážne. Ľudia, ktorí vám radia, vychádzajú väčšinou z vlastných skúseností. To, čo platilo na nich, nemusí platiť aj na vás.
  3. Peniaze sú rozhodujúce
    Bez počiatočných financií na začiatku podnikania sa ďaleko nedostanete. Zo začiatku nebudete generovať zisk, preto musíte počítať so záložným plánom. Majte svoju stratégiu a nevložte do podnikania všetky úspory. Na začiatku podnikania si spravte malú analýzu. Kam budete investovať peniaze? Ako ich prerozdelíte? Kedy očakávate, že vám vaše služby alebo produkty prinesú očakávaný príjem?
    Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

     
  4. Nemať príliš veľké očakávania
    Na začiatku podnikania budete mať zrejme veľmi optimistické plány, avšak skutočnosť je taká, že všetko bude trvať omnoho dlhšie, než očakávate. Viacerí podnikatelia uviedli, že ciele, ktoré si vytýčili dosiahnuť do jedného mesiaca, trvali nakoniec štyri mesiace.
  5. Nezabúdať na seba
    Každý podnikateľ, ktorý sa stará o svoj biznis, by v prvom rade nemal zabúdať ani na seba, na svoje fyzické a duševné zdravie. Zdravie je len jedno, kým produkty alebo služby sú pominuteľné. Ak budete plný síl, budete môcť na 100 % pracovať na vylepšení svojich produktov.
    Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

     
  6. Zabudnúť na filmové príbehy
    James Bond na vás nestriehne na každom kroku, preto sa nemusíte obávať, že by vám niekto ukradol váš podnikateľský nápad. Na začiatku podnikania sa nebojte diskutovať s vašimi kamarátmi a známymi, pretože oni budú prví, ktorí vás môžu nasmerovať v rozvoji a vývoji vášho produktu. Malý prieskum trhu je na začiatku veľmi potrebný.
  7. Meniť pracovné miesto
    Pokiaľ nezískate peniaze od investora, pravdepodobne budete prvý rok v podnikaní pracovať z domu. Skúste však meniť svoje pracovné miesto, aby ste prichádzali na nové nápady a stretávali sa s ostatnými ľuďmi. Skúste napríklad pracovať z kaviarne alebo z coworkingového centra vo vašom meste.
Viac o téme: Rady Podnikanie Podnikatelia Lekcia Lekcie Prvý rok podnikania Podnikateľské lekcie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy