Zlozvyky podnikateľov, ktoré sú pre nich likvidačné

Každý máme nejaké zlozvyky. O podnikateľoch sa dokonca hovorí, že ich majú omnoho viac než ostatní smrteľníci. Každý máme nejaké zlozvyky. O podnikateľoch sa dokonca hovorí, že ich majú omnoho viac než ostatní smrteľníci. Zdroj: thinkstock.com

Každý máme nejaké zlozvyky. O podnikateľoch sa dokonca hovorí, že ich majú omnoho viac než ostatní smrteľníci.

Najlepším časom, kedy sa otvárajú nové možnosti na nápravu alebo uskutočnenie doposiaľ neuskutočnených predsavzatí, je nový rok. Viacerí z nás majú od nového roka rôzne očakávania a predstavujú si, že bude lepší ako ten predošlý. Avšak prílišné očakávania nám môžu stáť v ceste ako prekážka, kvôli ktorej nebude možné novoročné predsavzatia dotiahnuť do konca.

Odborníci preto odporúčajú dávať si reálne predsavzatia a nastaviť si radšej menšie ciele, na ktorých bude možné pracovať počas celého roka. Aj podnikatelia si dávajú svoje predsavzatia týkajúce sa ich podnikateľských aktivít. Ak sa však na seba nepozrú kritickým okom a nepoľavia vo svojom uponáhľanom tempe, ľahko prepadnú zlozvykom.

Tu sú najväčšie zlozvyky podnikateľov:

  1. Multifunkčnosť
    Na začiatku podnikateľskej dráhy je podnikateľ na všetko sám – od spravovania biznisu, koordinovania objednávok, vytvárania reklamných textov až po účtovníctvo či rozvoz tovaru. Je si vedomý toho, že svoje náklady musí zminimalizovať, aby dokázal generovať zisk. Po čase, keď už stojí pevne na vlastných nohách, sa svojich úloh nechce vzdať kvôli tomu, že si je vedomý svojich kvalít. Všetko, čo vykoná sám, spraví najlepšie. Často však zabúda na to, že vďaka svojmu kalendáru povinností sa z neho stáva človek, ktorý paralelne vykonáva viacero úloh naraz. V momente, keď svoje povinnosti prestane zvládať, mal by sa zastaviť a porozmýšľať nad tým, ktoré úlohy môže delegovať na iných.
  2. Mikromanažment
    Aj keď si už podnikateľ prizval do svojho biznisu ďalších zamestnancov alebo brigádnikov, ešte stále má problém na nich delegovať úlohy a má tendenciu ich prácu neustále kontrolovať. Oberá sa tak o drahocenný čas a opäť sa vystavuje stresu a sebadeštrukcii. Stačí pritom iba tak málo. Ak budú zamestnanci presne oboznámení so svojimi úlohami, dokážu ich vykonávať najlepšie, ako vedia. Túto myšlienku by si mal osvojiť každý podnikateľ – veriť svojim zamestnancom a považovať ich za tých najšikovnejších, akých mohol prijať.
  3. Pracovné víkendy
    Ak podnikateľ pracuje počas víkendov, zvyčajne to očakáva aj od svojich zamestnancov. Takýto pracovný výkon považuje za samozrejmosť. Zabúda však na to, že ak má človek podávať stopercentný výkon, potrebuje načerpať novú energiu. To isté platí aj pre podnikateľov, ktorí potrebujú na zveľadenie biznisu nové podnety, ktoré ich potom inšpirujú k novým nápadom.

    Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

     
  4. Práca pre peniaze
    Na začiatku podnikania nechýba žiadnemu podnikateľovi vášeň, neskôr sa však táto pozitívna vlastnosť premení na honbu za peniazmi. Je pravda, že na začiatku podnikania trvá niekoľko mesiacov, než podnikateľ začne vytvárať zisk. Ak ho už začne tvoriť, nemal by zabúdať na prvotnú esenciu, vďaka ktorej rozbehol svoje podnikateľské aktivity.
  5. Spolupráca s kamarátmi
    Pri rozbehu podnikania sa možno myšlienka zapojiť do podnikania kamaráta zdá ako najväčšia výhoda. Podnikateľ môže na začiatku profitovať z existujúceho vzťahu a aj z toho, že danú osobu dobre pozná. Nebýva to však najlepší nápad. Ťažko sa v takomto prípade nastavujú hranice pracovného vzťahu. Akékoľvek sklamanie z pracovných úloh alebo reakcií môže naštrbiť, ba až rozvrátiť kamarátsky vzťah. Oplatí sa radšej prizvať si do biznisu kvalifikovaných odborníkov, ktorí zabezpečia rýchly štart biznisu.
  6. Hranice medzi prácou a súkromím neexistujú
    Keby ste sa spýtali podnikateľov, aká je ich posledná činnosť, ktorú vykonajú predtým, než idú spať, s najväčšou pravdepodobnosťou by vám povedali, že ich poslednou aktivitou je prezeranie emailov na svojom mobile. Nezaspia bez toho, aby sa uistili, či všetko podstatné stihli v daný deň vyriešiť. Vďaka tomuto zlozvyku si však narušujú odpočinok. Mozog totiž podvedome registruje poslednú aktivitu pred spaním a tak si svoje problémy prenášajú priamo do svojej spálne. Pritom sa len stačí „odstrihnúť“ od natekania emailovej pošty do smarfónu.

Patríte aj vy medzi podnikateľov, ktorí majú podobné zlozvyky? Pokiaľ si v tomto roku chcete zabezpečiť rast vášho podnikania, je potrebné sa pozrieť na pracovné aktivity kritickým okom. Podnikanie je pre každého podnikateľa ako vlastné dieťa, ktoré zbožňuje a stará sa oň. Ak mu však venuje príliš veľa času, energie a pozornosti, môže tým obmedziť ľudí vo svojom okolí. Zmeny, na ktorých by ste chceli popracovať, sa nestanú zo dňa na deň, stačí iba upustiť od svojich očakávaní a určiť si priority.

Viac o téme: Biznis Podnikateľ Zlozvyk Podnikanie Podnikatelia Zlozvyky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy