Živnostníci a firmy: Neprehliadnite zmeny!

Živnostníkom opäť stúpli začiatkom roka 2015 odvody do poisťovní.Živnostníkom opäť stúpli začiatkom roka 2015 odvody do poisťovní. Zdroj: thinkstock.com

Živnostníkom začiatkom roka 2015 opäť stúpli odvody do poisťovní. Vláda síce úľavy zaviedla, tie sa však týkajú firiem. Hlbšie do peňaženiek budú musieť siahnuť práve živnostníci.

Vláda od 1. januára zaviedla odvodovú odpočítateľnú položku na zdravotné odvody firmám, čím sa im znížia náklady na zamestnancov. Tieto úľavy však bude musieť niekto zaplatiť. Budú to práve živnostníci, ktorým sa odvody od januára zvyšujú. Minimálna výška odvodov do zdravotnej poisťovne je od 1. januára 57,68 eur mesačne. Do Sociálnej poisťovne odvedú SZČO minimálne 136,57 eur mesačne. Ich celkové odvody štátu tak predstavujú sumu 194,25 eur. Prvé úhrady však vykonajú až vo februári.

Od nového roka prichádza aj novinka z dielne Sociálnej poisťovne. Nový systém bude informovať živnostníkov o neuhradenom poistnom. Cieľom tejto služby je informovať SZČO o aktuálnom nedoplatku a pripomenúť im, aby dlh čo najskôr uhradili. Môžu sa tak vyhnúť narastaniu penále za omeškanie platby, prípadne ďalším zákonným krokom, ktoré sprevádzajú vymáhanie dlhu, ako je napríklad exekúcia. V prípade, že SZČO dostane oznam o vzniknutom dlhu, poisťovňa odporúča, aby ho čo najskôr uhradila alebo komunikovala s pobočkou Sociálnej poisťovne o vzniknutej situácii a jej vyriešení.

Firmy čakala od 1. januára zmena pri zakladaní eseročiek za jedno euro namiesto základného imania 5-tisíc eur. Podľa novely Obchodného zákonníka však pravidlá zakladania a fungovania spoločností s ručením obmedzením mali viaceré obmedzenia. Prezident nakoniec novelu vrátil poslancom do parlamentu kvôli tomu, že je „čiastková, nekomplexná a nedostatočná“. Poslanci nakoniec novelu začiatkom decembra neschválili. Jednoeurové eseročky tak skoro nebudú.

Aké ďalšie zmeny čakajú firmy?

  1. Daňové licencie
    Firmy začínajú od 1. januára platiť daňové licencie. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov. Neplatia ich však živnostníci. Ich výška bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho, či firma je alebo nie je platcom dane z pridanej hodnoty (DPH). Neplatca DPH s tržbami do 500-tisíc eur tak bude platiť 480 eur, platca dane s tržbami do 500-tisíc eur bude platiť 960 eur a pre subjekty s tržbami nad 500-tisíc eur určuje zákon výšku daňovej licencie na 2880 eur.

    Daňovú licenciu si bude možné odpočítať od kladnej daňovej povinnosti v danom roku a v ďalších troch rokoch. Nižšie daňové licencie budú môcť platiť tie firmy, ktoré zamestnávajú zdravotne postihnutých ľudí.


    Od platenia licencií budú oslobodené novovzniknuté spoločnosti v prvom roku podnikania. Licencie nebudú platiť ani verejné obchodné spoločnosti, Národná banka Slovenska, daňovník v konkurze či v likvidácii, taktiež sa nebude vzťahovať ani na daňovníka, ktorý prevádzkuje chránenú dielňu.
     
  2. Odvodová odpočítateľná položka
    Národná rada schválila s účinnosťou od 1. januára 2015 zmenu zákona o zdravotnom poistení, ktorým zavádza odpočítateľnú položku, v dôsledku čoho sa niektorým zamestnancom a  zamestnávateľom znížia zdravotné odvody. Ide o ľudí so zárobkom do 570 eur mesačne. 

    Výška odpočítateľnej položky mesačne je 380 eur. S rastom vymeriavacieho základu sa znižuje, a to o dvojnásobok časti tohto príjmu, ktorý prevyšuje 380 eur. Ak je príjem mesačne vo výške 570 eur a viac, odpočítateľná položka je 0 eur.

     
  3. Delenie firiem
    Podľa novely zákona o účtovníctve sa budú firmy deliť na tri veľkostné skupiny – mikro, malé a veľké účtovné jednotky. Týka sa to obchodných spoločností, pozemkových spoločenstiev, družstiev, ako aj podnikajúcich fyzických osôb, ktoré dobrovoľne účtujú v systéme podvojného účtovníctva.

    Pre začlenenie do veľkostnej skupiny mikro účtovná jednotka musia byť splnené aspoň dve z týchto troch veľkostných podmienok – netto aktíva nepresiahli sumu 350 000 eur, čistý obrat nepresiahol 700 000 eur a priemerný prepočítaný počet zamestnancov nepresiahol 10. Pre začlenenie do veľkostnej skupiny malá účtovná jednotka musia byť splnené aspoň dve z týchto troch veľkostných podmienok – netto aktíva presiahli sumu 350 000 eur, ale nepresiahli sumu 4 000 000 eur, čistý obrat presiahol sumu 700 000 eur, ale nepresiahol sumu 8 000 000 eur a priemerný prepočítaný počet zamestnancov presiahol 10 a nepresiahol 50. Pre začlenenie do veľkostnej skupiny veľká účtovná jednotka musia byť splnené aspoň dve z týchto troch veľkostných podmienok – netto aktíva presiahli sumu 4 000 000 eur, čistý obrat presiahol 8 000 000 eur a priemerný prepočítaný počet zamestnancov presiahol 50.
Viac o téme: Zmeny Zmena Firma Firmy Živnostník Živnostníci SZČO 2015
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: socpoist.sk; danovecentrum.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy