Byrokratický nezmysel sa točí okolo podnikateľského prostredia

Legislatíva komplikuje život podnikateľom.Legislatíva komplikuje život podnikateľom. Zdroj: thinkstock.com

Podnikatelia musia aj pri úpadku krachujúcej firmy uhradiť vysoký poplatok súdu a všetci podnikatelia a spoločnosti, ktoré zamestnávajú ľudí majú povinnosť zabezpečiť pre svojich zamestnancov pracovnú zdravotnú službu. Tieto dve opatrenia získali anticenu v súťaži Byrokratický nezmysel roka 2014.

 

Byrokratickým nezmyslom roka 2014 je na základe on-line hlasovania opatrenie nariaďujúce podnikateľom uhradiť vysoký poplatok súdu pri úpadku firmy, ktorá krachuje práve preto, že nemá dostatok peňazí. V internetovom hlasovaní získalo 20 %  hlasov. Aj tretí ročník ankety potvrdil, že o legislatívne opatrenia, ktoré zbytočne komplikujú život podnikateľom na Slovensku, nie je núdza.

Do anticeny Byrokratický nezmysel roka 2014 nominovali podnikatelia 52 opatrení. Z nich zástupcovia podnikateľských združení vybrali 10 finalistov.

"Výber byrokratických nezmyslov aj v tomto roku odzrkadľoval celú škálu problémov, s ktorými sa musia podnikatelia vedieť vysporiadať, ak chcú na Slovensku podnikať a dodržiavať pravidlá," hodnotí tretí ročník Ján Solík, predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

O víťazovi rozhodlo on-line hlasovanie. Hlasovanie prebiehalo v čase od 2. decembra 2014 do 22. decembra 2014 a zapojilo sa doň celkovo 1002 respondentov. V porovnaní s predošlými ročníkmi boli výsledky na prvých troch miestach v tomto roku pomerne tesné.

Len s tesným odstupom sa na 2. miesto s 19 % dostalo ustanovenie o rozšírení povinnosti zabezpečiť zdravotný dohľad prostredníctvom pracovnej zdravotnej služby pre všetkých zamestnávateľov.

"Novelou zákona sa rozšírila povinnosť zabezpečiť zdravotný dohľad prostredníctvom pracovnej zdravotnej služby aj pre zamestnancov vykonávajúcich prvú a druhú kategóriu prác, napríklad pre ľudí pracujúcich v administratíve," približuje prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.

"Pre mnohé firmy táto povinnosť znamená nemalé a často zbytočne vynaložené náklady," dodáva Oravec.

Tretiu priečku v pomyselnom rebríčku byrokratických absurdít obsadilo s 18 % vydávanie povolení pri prevádzkovaní prepravy osôb. Podľa legislatívy vydáva okresný úrad v sídle kraja koncesiu na prevádzkovanie taxislužby s platnosťou pre daný kraj. Napríklad taxík s koncesiou pre Bratislavský kraj môže zaviezť zákazníka z Bratislavy do Nitry, ale nemôže už vziať iného zákazníka späť do Bratislavy, ak nemá koncesiu aj z Nitrianskeho kraja. O nič lepšie na tom nie sú ani pravidelné autobusové linky, ktoré k povoleniu na prevádzkovanie potrebujú súhlasné stanovisko každého VÚC, cez ktorý linka prechádza, aj keď tam nemá zastávku.

"Absurdné obmedzovanie podnikania v oblasti osobnej prepravy bolo mojím jednoznačným favoritom. Takéto obmedzovanie prepravy osôb nemá žiadny význam a už vôbec nie na tak malom území, akým je Slovensko," poukazuje na nezmyselné povolenia platiace na ohraničených územiach tajomník Republikovej únie zamestnávateľov, Martin Hošták.

Podobný názor má aj Ján Oravec.

"Hoci sa neustále sťažujeme, že v EÚ ešte stále nie je dobudovaný jednotný vnútorný trh, zisťujeme, že v niektorých oblastiach nemáme jednotný vnútorný trh ani len na malom Slovensku. Ak hľadáme absurdný nezmysel, tak tento sa mi zdal z celej top desiatky tohoročných finalistov najabsurdnejší," konštatuje Oravec.

Byrokratický nezmysel je anticena pre legislatívne opatrenie komplikujúce život podnikateľom. Zmyslom je identifikovať nezmyselné byrokratické opatrenia zbytočne zaťažujúce podnikateľov a upriamiť na ne pozornosť kompetentných s cieľom odstrániť ich z legislatívy. Vyhlasovateľom je Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Odborným garantom je Združenie podnikateľov Slovenska. Partnermi sú Republiková únia zamestnávateľov a Slovak Business Agency.
 

Viac o téme: Domáce Podnikanie PZS Pracovná zdravotná služba Byrokratický nezmysel roka 2014 Podniateľ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy