8 (svetových) podnikateľských nápadov, ktoré stoja za povšimnutie

Podnikateľské nápady niekedy prichádzajú do cesty, keď riešite svoj vlastný problém.Podnikateľské nápady niekedy prichádzajú do cesty, keď riešite svoj vlastný problém. Zdroj: thinkstock.com

Podnikateľské nápady niekedy prichádzajú do cesty, keď riešite svoj vlastný problém. Tak to bolo aj v prípade manželov, ktorí sa rozhodli, že si prerobia byt. Potrebovali však inšpiráciu na rekonštrukciu, a tak si založili stránku s databázou inšpiratívnych obrázkov. Dnes sa z ich nevinného koníčka stal úspešný biznis.

Príbeh manželov Adi Tatako a Alona Cohena z Kalifornie nie je jediným príkladom toho, ako naštartovať úspešný biznis alebo startup. Podnikateľská cesta je rôznorodá a závisí od toho, akým chodníčkom sa rozhodnete vybrať.

Prinášame vám inšpiratívne príbehy úspešných biznisov, o ktorých budete v roku 2015 určite ešte počuť.

  1. Birchbox
    Absolventky Harvardskej obchodnej školy Haley Barna a Katia Beauchamp založili svoj biznis v roku 2010, keď za predplatený mesačný paušál začali doručovať kozmetické výrobky až k dverám zákazníkov. Svoj biznis rozšírili o off-line podnikanie na Manhattane a on-line služby v Kanade. Ich ďalším krokom v podnikaní bolo založenie dámskeho a pánskeho magazínu zameraných na životný štýl.
     
  2. Chobani
    Hamdi Ulukaya vyrastal v rodine, ktorá v Turecku vyrábala mliečne výrobky. Síce Ulukay vyštudoval na univerzite v Ankare politológiu, nakoniec sa rozhodol pre úplne inú dráhu. V roku 1994 sa presťahoval do New Yorku, kde vyštudoval angličtinu a podnikanie. Tu v roku 2005 kúpil skrachovanú a zadlženú továreň na výrobu jogurtov, začal prosperovať  a už v roku 2012 sa z neho stal miliardár. Teraz sa zameriava na ďalší rad svojich produktov.
     
  3. Eventbrite
    Eventbrite založili manželia Kevin a Julia Hartz, ktorí priniesli hlavnú myšlienku podnikania, základy webovej platformy položil Renaud Visage. Stránka umožňuje pridávať vlastné pripravované podujatia alebo získať informácie o iných, registrovať sa alebo kúpiť vstupenku na niektorú z akcií. Eventbrite nielenže vo veľkej konkurencii podobných portálov dokázal prežiť, svoju značku dokonca nestále posilňuje.
     
  4. Houzz
    Podnikateľský príbeh Adi Tatako a Alona Cohena začal nevinne. Prvotný impulz vzišiel z ich zámeru zrekonštruovať vlastný byt. Inšpiráciu zbierali v magazínoch o bývaní a zo stránok so zaujímavými nápadmi, ktoré si ukladali. Neskôr sa rozhodli vytvoriť online databázu takýchto fotografií. Založili stránku Houzz, ktorá obsahuje fotky rôznych zrekonštruovaných bytov – od kúpeľní, spální až po detské izby a obývacie miestnosti. Stránka sa od svojho uvedenia na trh v roku 2009 rozrástla z komunitného webu na stránku pre profesionálov. Obsahuje viac ako 4 milióny fotografií, článkov a kontaktov na viac ako 2 milióny odborníkov – interiérových dizajnérov a majstrov.
     
  5. Instacart
    Brandon Leonardo, Apoorva Mehta a Max Mullen založil startup, ktorého cieľom je distribuovať objednané potraviny z rôznych lokálnych obchodov a priniesť ich zákazníkovi v priebehu jednej hodiny až pred dvere jeho domu. Instacart funguje v pätnástich oblastiach USA a plánuje expanziu.
     
  6. Pinterest
    Sociálna sieť Pinterest naberá na svojej sile a dnes sa už môže pochváliť 40 miliónmi aktívnych užívateľov za mesiac. Pinterest funguje ako virtuálna nástenka, na ktorú je možné pripnúť fotografie alebo videá a takýmto spôsobom vytvárať tematické nástenky. Najčastejšími témami na Pintereste sú umenie, móda, gastronómia, zariadenie exteriérov, architektúra, umelecké výtvory, fotografie, obrazy, cestovanie a pod. Okrem označení (pinov) je možné sledovať aj iných užívateľov. Stránku Pinterest založil Paul Sciarra, Evan Sharp a Ben Silbermann, ktorých majetok sa dnes odhaduje na 5 miliárd dolárov.
     
  7. Rent the Runway
    Ďalšia dvojica dám, ktoré ukončili Harvard Business School, Jennifer Hyman a Jennifer Fleiss, prišla s nápadom, vďaka ktorému si každá žena môže obliecť módne kúsky oblečenia od známych dizajnérov. Firma umožňuje ženám požičať si na špeciálne príležitosti dizajnérske oblečenie, kabelky a rôzne ďalšie doplnky. Rent the Runway ponúka aj doplnkovú službu – poradenský servis dizajnérov prostredníctvom telefónu, e-mailu alebo chatu. Spoločnosť má dnes 4 milióny zákazníkov, 250 zamestnancov a spolupracuje s 200 dizajnérmi.
     
  8. Snapchat
    Snapchat je mobilná aplikácia, ktorá vznikla ako startup v septembri 2011. Jej zakladateľmi sú Evan Spiegel, Bobby Murphy a Reggie Brown. Ide o aplikáciu, pomocou ktorej môžete robiť fotografie, točiť videá a následne ich nahrávať na internet. Od ostatných aplikácií sa odlišuje tým, že vytvorené diela sú časovo obmedzené, čím sa zabraňuje tvorbe virtuálneho odpadu. Pri každom obrázku alebo videu je možné nastaviť, ako dlho bude pre ostatných užívateľov k dispozícii. Fotografie je taktiež možné upravovať, vkladať k nim opisy a odkazy. Iba po necelých dvoch rokoch od spustenia tohto startup sa Google údajne pokúsil o kúpenie Snapchatu za 4 miliardy dolárov.
Viac o téme: Amerika Nápady Biznis Podnikanie Podnikatelia Pinterest Podnikateľské nápady Svetový biznis
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy