Zoznam povinností živnostníkov voči Sociálnej poisťovni

Každý živnostník má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni zmenu mena, priezviska, trvalého pobytu a taktiež vznik a zánik prerušenia povinného poistenia.Každý živnostník má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni zmenu mena, priezviska, trvalého pobytu a taktiež vznik a zánik prerušenia povinného poistenia. Zdroj: thinkstock.com

Každý živnostník má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni zmenu mena, priezviska, trvalého pobytu a taktiež vznik a zánik prerušenia povinného poistenia. Novú povinnosť majú od 1. júla tohto roku aj autori a umelci.

Od 1. januára 2015 samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) nemenia základné povinnosti voči Sociálnej poisťovni (SP). To znamená, že im aj naďalej zostáva povinnosť oznámiť vznik aj zánik prerušenia jej povinného poistenia na tlačive Registračný list FO.

K prerušeniu poistenia SZČO dochádza len v období, v ktorom má:

  1. pozastavené prevádzkovanie živnosti
  2. pozastavený výkon činnosti
  3. pozastavenú činnosť

Všetky tieto zmeny oznamuje podnikateľ Sociálnej poisťovni v lehote do 30 dní.

Oznamovaciu povinnosť má taktiež v období, v ktorom je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody, ďalej od 11. dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania, resp. starostlivosti - oznamuje v lehote do 8 dní.

K prerušeniu dochádza aj v čase, v ktorom má SZČO nárok na rodičovský príspevok a čestne prehlási, že nevykonáva činnosť. Lehota na oznámenie v tomto prípade je rovnako do 8 dní.

SZČO taktiež nezaniká povinnosť oznámiť zmenu mena, priezviska, trvalého pobytu a zrušenie povolenia na trvalý pobyt alebo povolenia na prechodný pobyt do ôsmich dní od zmeny týchto skutočností, ako aj povinnosť preukázať skutočnosti rozhodujúce pre vznik, trvanie, prerušenie a pre zánik sociálneho poistenia.

Sociálna poisťovňa upozorňuje všetky SZČO, ktoré podnikanie a inú samostatnú zárobkovú činnosť vykonávajú bez oprávnenia, napr. autori, umelci a pod., že od 1. júla 2014 je potrebné začiatok a skončenie vykonávania činnosti oznamovať Sociálnej poisťovni prostredníctvom čestného vyhlásenia. Podané čestné vyhlásenie má právne účinky najskôr odo dňa jeho doručenia Sociálnej poisťovni.

Viac o téme: Domáce Sociálna poisťovňa Živnostník SZČO SP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy