Chcete dosiahnuť svoj cieľ? Rozhodujúcich je týchto 7 krokov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Na začiatku každého roka si mnoho dospelých stanoví ambiciózne ciele, ktoré chcú dosiahnuť v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Výrazný nárast tržieb, vyššie zisky, v súkromí ešte lepšiu fyzickú zdatnosť ... poznáte to.

Aby sa zvýšila šanca na dosiahnutie týchto cieľov, sú zaznamenané písomne, konkrétne a formulované pozitívne. A predsa: V priebehu roka počiatočné nadšenie opadá a ciele strácajú lesk, nehovoriac o tom, či sa ich na konci roka podarilo splniť. O efektívnosti tohto každoročného Sizyfovského snaženia nemôže byť ani reči. Bolo by efektívne, keby ste sa nemuseli neustále motivovať k dosiahnutiu cieľov, ale ak by ciele motivovali vás.

Ako ľahko dosiahnuť vysoké ciele je vecou prístupu a základných princípov úspechu. Tieto princípy platia univerzálne, globálne a bez ohľadu na to, či sa týkajú profesionálnej, firemnej alebo súkromnej sféry. Mnoho ľudí, najmä tých, ktorí majú veľmi ambiciózne ciele, pracuje s týmito princípmi, ktoré možno zhrnúť takto:

1. Jasný cieľ

Šanca dosiahnuť cieľ, ktorý ste si stanovili len napoly, je pomerne malá. Aby cieľ fungoval, mal by zodpovedať osobnej alebo obchodnej situácii, hodnotám, potenciálu a želaniam. Pretože jedno je jasné: že cesta k cieľu môže byť niekedy úzka a ťažká. A iba ak je váš cieľ v súlade s vašimi hodnotami a túžbami a má vysokú úroveň príťažlivosti, zachráni vás aj v ťažkých situáciách. Cieľ funguje, ak na to nie sú len racionálne dôvody, ale ak existuje aj emocionálne áno, ktoré hovorí v prospech tohto cieľa.

2. Zameranie sa

Samozrejme, okrem dosiahnutia svojho cieľa máte na práci aj iné veci. Naliehavé záležitosti, operatívne činnosti, veľa malých vecí, o ktoré sa treba starať. Otázka znie:

Čo môžete zanedbať a nechať tak, aby ste dali šancu svojim cieľom?

Pretože na to, aby ste mohli investovať energiu do nového cieľa, musíte šetriť energiu inde. Čarovným vzorcom pre tento krok je povedať „nie“ v správnom momente. Uvedomte si, kam prúdi vaša energia alebo kde uniká energia bez toho, aby to bolo produktívne. Každý deň sa stretávame s množstvom lupičov energie, kvôli ktorým sa stresujeme, či už sú to e-maily, telefonáty alebo aj ľudia, ktorí nás oberajú o posledné nervy.

Tip: Nie v správnom momente znamená áno pre váš cieľ.

3. Podpora v práci

Mnohé ciele sa dajú dosiahnuť len spoločne. Z hľadiska vášho cieľa je najdôležitejším krokom výber tímu. Pretože každý deň nás zamestnanci a priatelia konfrontujú s tým, či im chceme venovať svoj čas, vypočuť si ich ponuku alebo zrealizovať spoločný projekt. Preto je dôležité analyzovať, kto patrí do vášho tímu podpory a kto nie. Ktoré kontakty sú milé, ale nie účelné a existujú dokonca ľudia, ktorí vám v ceste k cieľu bránia?

Tip: Venujte čas ľuďom, ktorí vás inšpirujú a podporujú.

4. Všímavosť

Hlavne všímavosť je základná disciplína, bez ktorej nemožno dosiahnuť žiadny ambiciózny cieľ. Všímavosť znamená pohľad a pochopenie.

Iba tí, ktorí si vyvinú vysokú úroveň porozumenia, dokážu ovládať seba a svoj tím. Všímavosť sa týka našich myšlienok, pocitov, nášho tela a vnímania iných ľudí. Len s postojom všímavosti môžeme dohliadať na zdroje a potom k nim pristupovať, keď na tom záleží.

Tip: Starajte sa o seba! Každý deň môžete inšpirovať seba a svoj tím iba vtedy, ak máte sami vysokú úroveň energie.

5. Intuícia

Hlava myslí, brucho riadi. Dobrý prístup k našej intuícii je neoceniteľnou výhodou najmä v zložitých situáciách, keď sa musíme rýchlo rozhodovať a máme málo informácií. Pretože intuícia reaguje oveľa rýchlejšie ako naša myseľ, no často je formulovaná nejasne. Ale človek sa môže naučiť jazyku intuície rozumieť.

Fyzické signály ako škvŕkanie v žalúdku sú znakmi toho, že sa nám niečo nepáči. Na druhej strane, racionálne argumenty sa držia faktov. Našou úlohou je postaviť našu intuíciu a myseľ na rovnakú úroveň. Vtedy sa vieme dobre a rýchlo rozhodovať aj v ošemetných situáciách.

Tip: Dajte hlas svojej intuícii otázkou: Čo na to hovorí môj pocit?

6. Oslávte dosiahnuté etapové ciele

Oslavujte nielen veľké, ale aj priebežné ciele. Oslava by nemala byť luxusom, ale mala by byť súčasťou plánovania cieľov už od začiatku. Pretože oslava úspechu je čas na obzretie sa späť, na uvedomenie si dosiahnutého a na možnosť pozdvihnúť seba aj celý tím na ďalšiu úroveň. Spoločná oslava posilňuje súdržnosť, dobíja motivačné batérie a umožňuje vám rozbehnúť sa do ďalšej fázy.

Tip: Doprajte si dostatok času na oslavu pri plánovaní svojich cieľov: Žiadny cieľ bez osláv!

7. Vytrvalosť

Z toho, čo sme sa naučili, môžeme najlepšie profitovať, ak to v krátkom čase uvedieme do praxe. Dlhodobá zmena sa dá dosiahnuť iba jednou vecou: opakovaným konaním.

Tip: Pravidelne sa sami seba pýtajte, či ste stále na správnej ceste k dosiahnutiu svojho cieľa.

Načrtnuté princípy sú súčasťou zastrešujúcej stratégie a vzájomného do seba zapadajú. Keď sú všetky princípy v rovnováhe, ľahko dosiahnete aj vysoké ciele.

Viac o téme: Úspech Ciele Kroky Dosiahnutie cieľa
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy