Nepopáľte sa: 6 vecí, na ktoré by ste mali dať pozor pred podpísaním pracovnej zmluvy

Možno sa cítite úžasne, pretože vám bolo ponúknuté nové zamestnanie. Možno ide o vaše prvé zamestnanie na plný úväzok. Ak viete, že tento typ práce skutočne chcete robiť a navyše sa vám mzda zdá adekvátna, mali by ste si zistiť aj iné, nemenej dôležité detaily. Koľko hodín budete musieť stráviť v práci? Aké sú benefity? Nie je múdre vo chvíli obrovského šťastia hneď podpísať pracovnú zmluvu. Vždy je lepšie si ju pokojne prečítať a porozumieť tomu, čo podpisujete. Na aké hlavné veci sa teda treba zamerať pred podpísaním pracovnej zmluvy?

Pracovný titul a zodpovednosti

Je to dôležité, pretože ide o rozsah vašich povinností, ktoré môže váš zamestnávateľ od vás požadovať. Čím obšírnejší je popis práce, tým väčšiu flexibilitu od vás bude zamestnávateľ požadovať. Mali by ste skontrolovať, či opis práce primerane opisuje prácu, o ktorú sa uchádzate. Overte si, že vám do zmluvy nepridali povinnosti, ktoré nemôžete alebo nechcete robiť. Skontrolujte tiež správnosť pracovného titulu. Ak sa hlásite na manažérsku pozíciu, pravdepodobne nechcete, aby sa v pracovnej pozícii uvádzal „výkonný riaditeľ“.

Miesto výkonu práce

Ak ste súhlasili s prácou v širokej geografickej oblasti, napríklad v iných kanceláriách, pobočkách na Slovensku alebo dokonca v zahraničí, bude mať váš zamestnávateľ silné postavenie, ak budete mať neskôr námietky proti presúvaniu sa. Ak je práca na diaľku doma možná a niečo, o čom ste diskutovali, zmluva by to mala odzrkadľovať.

Plat, dávky a bonusy

Uistite sa, že vaša pracovná zmluva spĺňa to, čo ste videli v pracovnej ponuke. Musíte skontrolovať, ako funguje vyplácanie dohodnutých výhod, ako je vyriešené služobné auto, odmeny a provízie. Skontrolujte, či budete mať odmeny isté alebo podľa uváženia nadriadeného. Ak vychádzajú z vášho výkonu, mali by ste si stanoviť ciele a zistiť, kto rozhoduje, či boli ciele dosiahnuté.

Pracovná doba

Nesúhlaste s pracovnou dobou, ktorú môžete neskôr ľutovať. Najlepšie je dohodnúť sa hneď na začiatku na type pracovnej doby, akú požadujete. Okrem počtu odpracovaných hodín skontrolujte, či od vás zamestnávateľ nevyžaduje napríklad prácu na zmeny, prípadne či máte povinnosť pracovať cez víkend alebo v noci. Ak áno, zistite všetky podrobnosti. Overte si taktiež, či sa vás týkajú nadčasy a či vám za ne aj skutočne zaplatia.

Voľno a dovolenka

Voľno si väčšinou nemôžete zobrať hocikedy sa vám zachce, preto je dôležité ujasniť si pravidlá, ktoré vo firme platia. Mali by ste si zistiť nasledujúce:

  • Kedy sa začína pracovné voľno v období rôznych sviatkov.
  •  Či je v určitých obdobiach roka dovolené, prípadne zakázané brať si voľno. Napríklad rušné obdobie pred Vianocami.
  • Či môžete využiť nevyužitú dovolenku počas nasledujúceho roka.

Právne dodatky

V niektorých prípadoch pri podpisovaní zmluvy zamestnanci prehliadajú rôzne obmedzujúce ustanovenia a reštriktívne dodatky k zmluve. Dôvodom je, že sú zväčša relevantné až po odchode z práce. Zvyčajne sa takéto dohody snažia zabrániť vám v „kradnutí“ klientov, prípadne k prechodu práce ku klientovi či konkurentovi.

Podanie výpovede

Skontrolujte, či výpovedná doba nie je príliš dlhá alebo krátka. Pre väčšinu zamestnancov je obvyklá výpovedná lehota od jedného do troch mesiacov. Príliš dlhá výpovedná lehota vám môže brániť pri nástupe do nového zamestnania a príliš krátka lehota vám nemusí poskytnúť dostatočnú stabilitu.
 

Ak už viete na čo všetko si pri podpise pracovnej zmluvy dávať pozor, na Kariéra.sk nájdete ďalšie stovky voľných miest, ktoré by vás mohli zaujať. Stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Podpis Zmluva Pravidlá Trvalý pracovný pomer Tpp
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: guardian Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy