Nepreplatená zvyšná dovolenka: Má na to zamestnávateľ právo?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Rozhodla som sa, že dám v práci výpoveď. Chcela som sa zamestnať v inom podniku, keďže ma však z predchádzajúceho zamestnania nechceli uvoľniť len s dvojmesačnou výpoveďou, rozhodla som sa ísť na PN. Ešte 1. júna som bola v práci, potom som bola PN. Po ukončení práceneschopnosti som nastúpila do nového zamestnania. Zistila som však, že mi môj predchádzajúci zamestnávateľ nezaplatil PN, od 15. - 25. júna mi dal absenciu a taktiež mi nepreplatil zvyšnú dovolenku. Môže takto postupovať? Čitateľka Mária

Právnička radí: Pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby, ktorú je zamestnanec povinný odpracovať. .Výpovedná doba je jeden mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako jeden o rok a ak pracovný pomer trval viac ako  jeden rok, výpovedná doba je dva  mesiace.  Výpovedná doba plynie aj počas trvania dočasnej práceneschopnosti.

 Náhradu mzdy za dobu trvania  dočasnej práceneschopnosti uhrádza zamestnávateľ počas prvých desiatich dní trvania PN. Výška náhrady príjmu je:

  • v období od prvého do tretieho dňa trvania dočasnej pracovnej neschopnosti 25% denného vymeriavacieho základu zamestnanca,
  • v období od štvrtého do desiateho dňa trvania dočasnej pracovnej neschopnosti 55 % denného vymeriavacieho základu,
  • v kolektívnej zmluve možno dohodnúť dennú výšku náhrady príjmu vo vyššej percentuálnej sadzbe, najviac vo výške 80 % denného vymeriavacieho základu.

Zamestnávateľ je samozrejme povinný vyplatiť zamestnancovu náhradu príjmu aj v prípade, ak je zamestnanec vo výpovednej dobe. 


Prečítajte si tiež: Čo robiť, keď nenávidíte svoju prácu, no nemôžete dať výpoveď?


Z popisu v čitateľskej otázke predpokladáme, že  pracovný pomer u pôvodného zamestnávateľa stále trvá. Ak zamestnankyňa nenastúpila po skončení PN  do zamestnania,  jedná sa o neospravedlnenú absenciu a zamestnávateľ je oprávnený za každý deň neospravedlnenej absencie krátiť zamestnancovi dovolenku a jeden až dva dni.

Pre zamestnancov je rovnako dôležité poznať svoje práva aj svoje povinnosti v súvislosti s ukončením pracovného pomeru  a ak sa nepodarí so zamestnávateľom  dohodnúť na skončení pracovného pomeru alebo na čerpaní dovolenky počas plynutia výpovednej doby, musia výpovednú dobu odpracovať.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Zamestnávateľ Výpoveď Preplatiť Preplatenie PN Nevyčerpaná Nepreplatil
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy