Prišli ste o prácu? Poradíme vám, čo robiť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Strata zamestnania je náročná a kým sa so situáciou vyrovnáte a začnete plánovať budúce zamestnanie, nezabudnite na niektoré povinnosti a postupy, ktoré musíte splniť pri skončení zamestnania.

Registrácia na úrade práce  je dobrovoľná, ale ak sa nezaevidujete ako uchádzač o zamestnanie, stanete sa dobrovoľne nezamestnanou osobou a vznikne vám povinnosť uhrádzať si sám zdravotné poistenie.

Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce sa podáva na úrade, v ktorého územnom obvode máte miesto trvalého pobytu. Po skončení zamestnania máte 7 kalendárnych dní na podanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov a do evidencie budete zaradený nasledujúcim dňom po ukončení zamestnania. Ak požiadate o zaradenie po uplynutí 7 kalendárnych dní odo dňa ukončenia zamestnania, budete zaradený do evidencie až odo dňa  podania žiadosti.

Na úrade práce budete  potrebovať nasledujúce doklady:

  • občiansky preukaz,
  • kópiu dokladu o rozviazaní pracovného pomeru ( výpoveď, dohoda, oznámenie o okamžitom skončení...)
  • kópiu zápočtového listu,
  • kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní /maturitné vysvedčenie, diplom/

Podporu v nezamestnanosti  vypláca Sociálna poisťovňa, ktorej musíte predložiť všetky žiadosť a doklady potrebné k posúdeniu vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti. Tlačivá potrebné k požiadaniu o dávku v nezamestnanosti si môžete vyzdvihnúť na úrade práce.


Prečítajte si tiež: V práci som dal výpoveď: Mám nárok na podporu v nezamestnanosti?


 

Viac o téme: Podpora Strata Práce Výpoveď Nárok Stratila Prišiel Prísť Prišla Čo Robiť Prišli Stratil Nezamestnanosti Prácu Podporu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy