Nadčasy v práci: Kedy ich môže zamestnávateľ vyžadovať?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Mám podpísanú manažérsku pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Zamestnávateľ sa ohradzuje právom, že mi môže nariadiť nadčasy v celkovej ročnej miere 150 hodín. V pracovnej zmluve sa však nič podobné neuvádza. Má prosím zamestnávateľ právo požadovať nadčasy, za ktoré mi neprislúcha finančná odmena, resp. náhradné voľno?

Manažérska pracovná zmluva nie je síce žiadnym osobitným druhom pracovnej zmluvy, ale zamestnávateľ má možnosť dohodnúť so zamestnancami, ktorí pracujú na vyššej riadiacej úrovni, určité špecifiká odmeňovania.

Zamestnávateľ sa môže dohodnúť s určitými zamestnancami, že vo výške mzdy bude zohľadnená prípadná práca nadčas, najviac však v úhrne 150 hodín v kalendárnom roku . Takáto dohoda musí byť písomná a je možná len s nasledujúcimi kategóriami zamestnancov:

- s vedúcim zamestnancom v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu

- s vedúcim zamestnancom, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca,

- so zamestnancom, ktorý vykonáva koncepčné, systémové, tvorivé alebo metodické činnosti, riadi, organizuje alebo koordinuje zložité procesy alebo rozsiahle súbory veľmi zložitých zariadení.

Ak takáto dohoda nie je uzatvorená písomne, zamestnanec má nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas alebo na poskytnutie náhradného voľna za prácu nadčas.


Prečítajte si tiež: Toto na porade so šéfom nerobte: Inak sa v práci dlho neudržíte​


Rovnakým spôsobom je riešené aj odmeňovanie za prácu vo sviatok. S vedúcim zamestnancom môže zamestnávateľ v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú prácu vo sviatok a v takom prípade mzdové zvýhodnenie ani náhradné voľno za prácu vo sviatok vedúcemu zamestnancovi nepatria.

Vedúcim  zamestnancom u zamestnávateľa  je zamestnanec, ktorý je na jednotlivých stupňoch riadenia zamestnávateľa oprávnený určovať a ukladať podriadeným zamestnancom zamestnávateľa pracovné úlohy, organizovať, riadiť a kontrolovať ich prácu a dávať im na ten účel záväzné pokyny.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Nadčasy Požadovať Práci Vyžadovať Nadčasovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy