Chcete podať kolektívnu výpoveď? Na toto si dajte pozor!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Chceme dať v práci kolektívnu výpoveď. Je nás asi 15 zamestnancov. Ako máme postupovať, prípadne čo môžeme očakávať zo strany zamestnávateľa? Čitateľka Jana

Kolektívna výpoveď je len hovorovým označením situácie, keď viacero zamestnancov v rovnakom čase dá zamestnávateľovi výpoveď, ale zákon takýto pojem nepozná.  Zákon definujem len pojem kolektívne prepúšťanie, keď zamestnávateľ dáva výpoveď viacerým zamestnancom, ale  podľa čitateľskej otázky je situácia opačná a zamestnanci plánujú dať výpoveď sami.

Každý zamestnanec musí dať výpoveď samostatne a doručiť ju zamestnávateľovi osobne na pracovisku alebo poštou vo forme doporučenej zásielky. Výpoveď sa považuje za doručenú okamihom prevzatia.  Pracovný pomer sa na základe výpovede skončí až po uplynutí výpovednej  doby.

Výpovedná doba začne plynúť až od prvého dňa v mesiaci nasledujúcom po mesiaci, kedy je výpoveď  doručená. Trvanie výpovednej doby závisí od trvania pracovného pomeru. Obsahu výpovede, ako aj spôsobu jej doručenia sme sa venovali podrobnejšie v tomto článku.

Viac o téme: Kolektív Výpoveď Podať Výpovede Kolektívna
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy