Dve zamestnania: Jedno na Slovensku, druhé v zahraničí. Dá sa to?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Som študentka externého štúdia, popri škole pracujem na TPP v pohostinskom zariadení. V lete (od júna do októbra) sa chystám ísť pracovať do Anglicka, s tým, že po lete sa znovu vrátim do pôvodného podniku. Zamestnávateľ, u ktorého momentálne pracujem na TPP, mi tvrdí, že môžem byť počas doby, keď budem pracovať v Anglicku, evidovaná a stále zamestnaná uňho. Mám o tom pochybnosti, preto by som sa chcela opýtať, či je to možné a tiež či s tým nebude mať anglický zamestnávateľ problém. Čitateľka Ivana

Právnička radí: Pracovný pomer je založený písomnou pracovnou zmluvou, ktorej náležitosťou je aj dojednanie o pracovnom  čase. Počas trvania pracovného pomeru je zamestnanec povinný v pracovnom čase vykonávať prácu a zamestnávateľ  je povinný mu za vykonanú prácu poskytovať mzdu. 

Zamestnávateľ je  povinný pri vzniku pracovného pomeru prihlásiť zamestnanca do Sociálnej aj zdravotnej poisťovne. Zákon nevylučuje, aby mal zamestnanec uzatvorených paralelne niekoľko pracovných pomerov. Otázku existencie dvoch pracovných pomerov z pohľadu predpisov v Anglicku je potrebné riešiť aj anglickým zamestnávateľom.

Na Slovensku zamestnávateľ môže poskytnúť  zamestnancovi pracovné voľno, napr. aj v trvaní niekoľkých mesiacov. Predpokladáme, že sa bude jednať o neplatené pracovné voľno, počas ktorého zamestnanec nebude poberať príjem zo závislej činnosti.


Prečítajte si tiež: Ste PN? Výpoveď môžete dostať aj počas maródky


V súvislosti s čerpaním neplateného voľna (pracovného voľna bez náhrady mzdy) sú dotknuté aj povinnosti zamestnanca v súvislosti s poistením a  platením poistného na základe zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov. V § 26 ods. 1 zákona o sociálnom poistení je stanovené, že zamestnancovi sa prerušuje povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti v období, v ktorom čerpá pracovné voľno bez náhrady mzdy. Prerušenie nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti je povinný zamestnávateľ oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne zamestnávateľ do ôsmich dní od tohto prerušenia. Platiť poistné na sociálne poistenie počas neplateného voľna zamestnanca nie je povinný ani zamestnanec ani zamestnávateľ.

V zdravotnom poistení inštitút prerušenia poistenia neexistuje. V tomto čase za vás neplatí poistné na  verejné zdravotné poistenie váš zamestnávateľ. Znamená to, že máte povinnosť prihlásiť sa počas tohto obdobia v zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ a odvádzať si poistné. Ak znova nastúpite do práce, zamestnávateľ túto skutočnosť oznámi a začne z vás opäť odvádzať odvody na verejné zdravotné poistenia. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný Na Pomer Dva Pomery Pracovné Zahraničí Slovensku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy