Kedy sa evidovať na úrade práce, ak ste PN?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Mám zmluvu na dobu neurčitú a počas PN som dala výpoveď , ktoré mi uplynie k 30. aprílu 2016. Ostávam naďalej na PN, nakoľko si to môj zdravotný stav vyžaduje. Zaujíma ma, kto mi bude platiť nemocenskú dávku? Mám sa ísť zaevidovať na úrad práce alebo až po skončení PN-ky?

Právnička radí: Nemocenské je dávkou sociálneho poistenia, ktorá sa poskytuje poistencovi počas trvania dočasnej práceneschopnosti  a to od 11.dňa trvania práceneschopnosti  (prvých desať dní uhrádza zamestnávateľ) do uplynutia 52 týždňov od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti. Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti alebo hlásenie o skončení dočasnej pracovnej neschopnosti je potrebné predkladať príslušnej pobočke  Sociálnej poisťovne zvyčajne do 3. až 5. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa dávka vypláca.


Prečítajte si tiež: Neospravedlnená absencia v práci? Zamestnávateľ môže takto zakročiť!​


V prípade skončenia pracovného pomeru, ak občan požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, bude zaradený do evidencie nasledujúcim dňom po ukončení zamestnania. Ak požiada o zaradenie po uplynutí 7 kalendárnych dní odo dňa ukončenia zamestnania, bude zaradený dňom osobného podania žiadosti.

Počas trvania  dočasnej práceneschopnosti občan nemôže byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, je však povinný splniť oznamovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni, t.j. oznámiť skutočnosti rozhodujúce pre vznik alebo zánik povinnosti štátu platiť za neho poistné. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Úrad Práce Evidencia Evidovať PN Práceneschopný Úrade
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy