Môže vás zamestnávateľ nútiť čerpať dovolenku?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Som už takmer 3 roky na materskej. V septembri sa vraciam do práce a zamestnávateľ na mňa tlačí, aby som si vyčerpala dovolenku už teraz - inak mi ju nepreplatí, neumožní vyčerpať a prepadne mi. Čo mám robiť? Čitateľka Radka

Právnička radí: V prvom rade upozorňujeme, že  čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.  Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.

Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku z dôvodu prekážok v práci na strane zamestnanca ( t.j. aj z dôvodu materskej alebo rodičovskej dovolenky), zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka.     

Náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku  je možné poskytnúť len výnimočne, a to v prípade, ak zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku v rozsahu, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Zamestnancovi v takom prípade patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.


Prečítajte si tiež: Späť do práce z rodičovskej dovolenky: Môžete dostať výpoveď?​


Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy okrem jedinej výnimky, ktorou je skončenie pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Materská Čerpanie Dovolenky Rodičovská Počas Materskej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy