Fenomén, ktorý je horší ako vyhorenie: Viete, prečo je karoshi tak nebezpečný?

V poslednej dobe sa čoraz viac hovorí o rôznych fenoménoch v pracovnej oblasti. Posledne sme vám priblížili trend quiet quitting a žiadnym neznámym nie je ani vyhorenie, ktoré postihuje stále viac ľudí. Fenomén karoshi je ešte nebezpečnejší a v niektorých prípadoch dokonca spôsobuje smrť. Viete, o čo presne ide?

Fenomén karoshi vznikol v Japonsku a v preklade znamená “smrť z prepracovania”.

Dôvodom bolo, že niektorí Japonci pracovali koncom minulého storočia aj viac ako 70 hodín týždenne. Posledné informácie zverejnené v Observatory ale hovoria o tom, že v súčasnosti ide o celosvetový trend, ktorý sa pandémiou Covid-19 ešte zhoršil.

Práca nad 55 hodín týždenne môže zabíjať

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred tým, že dlhé pracovné zmeny zvyšujú počet úmrtí na srdcové ochorenia a mozgovú mŕtvicu. Podľa WHO viedlo v roku 2016 prepracovanie a pracovný stres k 745 000 úmrtiam na mŕtvicu a ischemickú chorobu srdca. Prvá globálna štúdia došla k záveru, že práca 55 a viac hodín týždenne zvyšuje riziko mozgovej príhody až o 35 % a v prípade úmrtia na srdcové ochorenie je riziko vyššie o 17 %.

Aj keď tento trend vznikol v Japonsku, táto krajina na tom nie je ani zďaleka najhoršie. Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) ľudia pracujú najviac v Turecku, Mexiku, Kolumbii a Južnej Kórei. Na Slovensku pracuje nad 50 hodín týždenne približne 4 % zamestnancov. Susedné Česko je na tom podobne, nadmerne pracuje takmer 5 % ľudí.

Covid-19 túto situáciu ešte zhoršuje

Pandémia spôsobila, že v posledných dvoch rokoch mnohí ľudia pracujú viac než inokedy.

Dôvodom je napríklad aj práca na home-office, kvôli ktorej je náročné oddeliť pracovný a osobný život. Nie je ničím výnimočným, že večery trávime za počítačom alebo dobiehame to, čo sme počas dňa nestihli. Hodiny sa tak môžu nazbierať veľmi rýchlo a ani si neuvedomujeme, že pracujeme viac, než je vôbec zdravé.

Problém pritom nespôsobujú len zamestnávatelia, ktorí požadujú od ľudí, aby pracovali viac. Ide o systémový problém, v ktorom sa hodnota človeka meria jeho produktivitou. Myslíme si, že čím viac budeme pracovať, tým budeme úspešnejší, no opak býva niekedy pravdou.

Zamyslite sa teda nad tým, koľko hodín týždenne venujete práci a zároveň pouvažujte nad tým, či vám to stojí za hazardovanie so svojím zdravím. Fenomén karoshi sa totiž bude len zhoršovať.

Viac o téme: Fenomén Vyhorenie Pracovné prostredie Karoshi
  • Autor: © Zoznam/Šípošová
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy