Japonsko bojuje s únavou zamestnancov, ponúka plateného šlofíka v práci

Popoludňajší spánok v pracovnej dobe, navyše v špeciálne navrhnutej oáze pokoja? To je jedno z mnohých opatrení, ktoré na pracovisku zavádza stále viac japonských firiem snažiacich sa vysporiadať s epidémiou nespavosti medzi zamestnancami. Japonská ekonomika totiž kvôli nej príde ročne o 138 miliárd dolárov, v prepočte teda o viac ako 119 miliárd EUR.

Obe miestnosti sú úplne odhlučnené, takže si zamestnanci môžu nerušene zdriemnuť na pripravených pohovkách. Nechýba ani rozprašovač vôňa pre navodenie príjemnej atmosféry. Prísne zakázané sú však telefóny, tablety alebo počítače. "Zdriemnutie dokáže zlepšiť efektivitu rovnako ako vyvážená diéta a cvičenie," opisuje Emiko Sumikawa z Nextbeatu.

Firma navyše po zamestnancoch vyžaduje, aby prácu opustili najneskôr do deviatich večer a vyvarovali sa nadmerným nadčasom. Práve tie totiž podľa prieskumov často môžu za smrť spôsobenú prepracovaním. Ďalšie japonský podnik sa zase rozhodol zamestnancov odradiť od nadčasov prostredníctvom finančných bonusov, ak sa do postele dostanú v rozumnú hodinu.

Japonsko bojuje s únavou Galéria fotiek (2)

Firmy rozdávajú za spánok body, pracovníci za ne kúpia jedlo

Spoločnosť Crazy zaoberajúca sa plánovaním svadieb pre zmenu udeľuje body pracovníkom, ktorí naspia v noci najmenej šesť hodín. Za tie si potom môžu kúpiť občerstvenie vo firemnej kantíne. Ich spánok sleduje zamestnávateľ pomocou aplikácie a zamestnanci si spaním môžu zarobiť body v hodnote až 64 000 jenov (520 EUR) ročne.

Japonskí zamestnanci majú podľa denníka The Guardian väčší dôvod na to, aby si v práci aspoň na chvíľu zdriemli. Vyplýva to z prieskumu vykonaného za pomoci fitnes náramkov, ktoré sledovali návyky ľudí v dvadsiatich ôsmich krajinách sveta. Japonci podľa prieskumu spia v noci v priemere len 6 hodín a 35 minút, to je o 45 minút pod medzinárodným priemerom.

Fíni oproti tomu spia takmer o hodinu dlhšie a dosahujú priemerne 7 hodín a 45 minút, podobne výdatný spánok si doprajú tiež Estónci, Kanaďania, Belgičania či Dáni. Viac ako 92 percent Japoncov nad dvadsať rokov sa navyše podľa prieskumu na nedostatok spánku sťažuje. Tiež japonská vláda sa rozhodla oceniť výkony dobre odpočinutých pracovníkov a vydala odporúčanie, aby si všetci ľudia v produktívnom veku v popoludňajších hodinách aspoň na pol hodiny zdriemli.

Viac o téme: Pracovisko Únava Japonsko Firemná kultúra Platené voľno
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty Images, workflow
 
Staršie správy
Staršie správy