O prácu prišlo počas pandémie takmer 80 percent utečencov

Za čias epidémie stratilo prácu alebo príjem z práce 77 percent utečencov. Uvádza to agentúra Reuters s odvolaním sa na výskum Nórskej rady pre utečencov (NRC). Výskum napríklad ukazuje, že utečenci museli od marca obmedziť výdavky na jedlo a základné potreby. Prieskumu sa zúčastnilo 1400 respondentov v 14 krajinách sveta.

Epidémia ale nemala rovnaký dopad vo všetkých krajinách, uvádza správa nórskej organizácie. Medzi najviac zasiahnuté krajiny patrí Libanon, kde stratilo prácu či aspoň časť príjmu z práce zhruba 90 percent sýrskych a 80 percent palestínskych utečencov.

"Pracoval som v reštaurácii, ale zamestnanie sme stratil, keď udrela pandémia," uvádza správa príbeh sýrskeho utečenca Samera, ktorý žije v Libanone. Menej príjmov majú od marca utečenci aj z iných zdrojov, napríklad od príbuzných.

Na obmedzenie príjmu utečenci reagovali znížením výdavkov. Zhruba tretina utečencov sa potom snažila vyrovnať prepad príjmov pôžičkami.

Vo výskume potom 73 percent respondentov uviedlo, že museli obmedziť množstvo jedla na deň. Cez 70 percent utečencov malo problém s platbami za nájom či bývanie.

"Pred covidom-19 som nebol šťastný, ale mal som dosť peňazí na prenájom jednej izby a na jedlo pre svoje deti. Teraz je to tak, že keď mám raňajky, tak si nemôžem dovoliť obed," hovorí utečenec z Venezuely, ktorý našiel útočisko v Kolumbii.

Situáciu utečencov NRC prirovnala k zostupnej špirále, u ktorej hrozí, že sa vymkne kontrole. Nórska organizácia preto apeluje na ekonomicky významné štáty G20 a na medzinárodné finančné inštitúcie, aby "pomoc utečencom a ľuďom na úteku bola významnou súčasťou ich národnej a medzinárodnej ekonomickej odpovede na epidémiu nákazy Covid-19."

Viac o téme: Práca Utečenci Pandémia Peniaze Covid-19
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, CTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy