Top 5 krajín sveta, v ktorých sa oplatí pracovať: Tu majú najvyššie platy

V ktorých krajinách sa najviac oplatí pracovať? Ktorá krajina má najlepšie pracovné príležitosti? Ako vyzerá tento rebríček? Keď sa pozrieme na priemernú mzdu, malá európska krajina Luxembursko si získala najlepšie miesto. Švajčiarsko je na zozname druhé a navyše má veľmi nízku nezamestnanosť. Tu je prehľad 5 najlepších krajín z hľadiska platového ohodnotenia na základe priemerného zárobku. Ako bude tento rebríček vyzerať po kríze ešte uvidíme.

Luxembursko

Luxembursko je členským štátom Európskej únie a jednou z najmenších krajín v Európe. Najčastejšie používanými štyrmi jazykmi sú luxemburčina, nemčina, francúzština a angličtina. Krajina je rozdelená na členitú, riedko osídlenú severnú plošinu a južnú nížinu s hlavnými mestami a rozsiahlou poľnohospodárskou pôdou.

Top 5 krajín sveta, Galéria fotiek (6)

Vinárstva sú bežné, keďže väčšina dedín obsahuje aspoň jednu vinicu. Občania Luxemburska si užívajú nízku nezamestnanosť, vysoké mzdy a veľmi nízku kriminalitu, musia sa však vyrovnať so zvýšenými životnými nákladmi.

Najväčšie odvetvia:

Bankovníctvo a finančné služby, stavebníctvo, realitné služby, železo, kovy a oceľ, informačné technológie, telekomunikácie, preprava a logistika tovaru, chemikálie, strojárstvo, pneumatiky, sklo, hliník, cestovný ruch a biotechnológia.

Priemerný príjem: 57 981,41 eur

Minimálna mzda: 10,57 eur za hodinu

Dovolenka: najmenej 25 dní

Štátne sviatky: 10

Rodičovská dovolenka: zaplatené, 42 týždňov

Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 29.19

Švajčiarsko

Švajčiarsko je konfederácia 26 kantónov alebo štátov, každý s miestnymi vládnymi organizáciami. Krajina je známa pre svoje úchvatné horské scenérie s početnými vrcholmi v Alpách, ktoré stúpajú nad 4000 metrov. Alpy tvoria východo-západnú bariéru, ktorá obmedzuje vplyv chladnejších poveternostných vplyvov na južnú časť krajiny.

Top 5 krajín sveta, Galéria fotiek (6)

Počuli ste už o Rétorománčine? Je to jeden zo štyroch úradných jazykov tak ako nemčina, taliančina a francúzština. Cestovný ruch je hlavným odvetvím a v obchodnom odvetví sa často hovorí po anglicky.

Najväčšie odvetvia

Stroje, chemikálie, hodinky, textil, presné prístroje, cestovný ruch, bankovníctvo, poisťovníctvo a farmaceutický priemysel.

Priemerný príjem: 57 265,17 eur

Žiadna minimálna mzda

Dovolenka: 20 dní

Štátne sviatky: 7-15 v závislosti od štátu

Rodičovská dovolenka: 14 týždňov pri 80% mzdy

Miera nezamestnanosti: 4,904%

Priemerný počet odpracovaných hodín za týždeň: 30.19

Island

Island má vyše 130 aktívnych a zaniknutých sopiek s priemernou erupciou každých päť rokov. Láva pokrýva viac ako 10 percent krajiny. Islande je riedko osídlený a má niečo vyše 350 tisíc obyvateľov. Menej ako Bratislava.

Top 5 krajín sveta, Galéria fotiek (6)

Geotermálne zdroje energie poskytujú asi 25 percent elektrickej energie v krajine, vrátane asi 90 percent tepla v domácnosti. Na Islande nie sú žiadne komáre, pravdepodobne kvôli zloženiu pôdy.

Najväčšie odvetvia:

Cestovný ruch, spracovanie rýb, tavenie hliníka, geotermálna energia, vodná energia a lekárske/farmaceutické výrobky.

Priemerný príjem: 56 793,37 eur

Žiadna minimálna mzda

Dovolenka: 24 dní

Štátne sviatky: 12

Rodičovská dovolenka: 26 týždňov

Miera nezamestnanosti: 2,94%

Spojené štáty Americké

Vzhľadom na veľkosť a geografické rozdiely v USA sa klíma pohybuje od polárnej na Aljaške po mierne, polosuché, suché, stredomorské, subtropické a tropické na južnej Floride a na Havaji.

Top 5 krajín sveta, Galéria fotiek (6)

Aj kde táto správa môže niektorých ľudí rozhorčiť, Spojené štáty americké majú medzinárodný politický, kultúrny a hospodársky vplyv a tvoria približne 25% svetového HDP. Zároveň je to tretia najväčšia a tretia najľudnatejšia krajina na svete. Od začiatku koronakrízy v USA požiadalo o štátnu podporu v nezamestnanosti vyše 6 miliónov ľudí.

Najväčšie odvetvia:

Inovácie v oblasti technológii, ropa, oceľ, motorové vozidlá, letecký a kozmický priemysel, telekomunikácie, chemikálie, elektronika, spracovanie potravín, spotrebný tovar, drevo a ťažba

Priemerný príjem: 55 636,91 eur

Minimálna mzda: 6,66 eur za hodinu

Dovolenka: Nie je zaručené minimum; priemerne od 10 do 20 dní

Štátne sviatky: Priemerne 8, žiadny nárok na pracovníkov zo súkromného sektora

Rodičovská dovolenka: 12 týždňov, neplatené

Miera nezamestnanosti: 4,4%

Priemerná odpracovaná doba: 34.23

Holandsko

Holandsko je mimoriadne nízko položenou krajinou s približne štvrtinou rozlohy pôdy ležiacej pod hladinou mora, čo si vyžaduje systém hrádzí, ktoré more zadržiavajú. Holandsko je najhustejšie obývanou krajinou v Európe a s vyše 17 miliónmi obyvateľov.

Top 5 krajín sveta, Galéria fotiek (6)

Holandsko je známe tulipánmi a 40% svetového vývozu kvetov s obratom 3,5 miliardy eur. Úradným jazykom v Holandsku je holandčina, ale asi 90 percent jeho obyvateľov tvrdí, že ovláda anglický jazyk.

Najväčšie odvetvia

Poľnohospodárstvo, kovové a strojárske výrobky, elektrické stroje a zariadenia, chemikálie, ropa, stavebníctvo, mikroelektronika a rybolov.

Priemerný príjem: 48 580,08 eur

Minimálna mzda: 9,19 eur za hodinu

Dovolenka: najmenej 20 dní

Štátne sviatky: 11

Rodičovská dovolenka: 16 týždňov, 100% platu

Miera nezamestnanosti: 4,183%

Priemerná doba odpracovaná za týždeň: 27.56

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 6
Viac o téme: Peniaze Svet Zaujímavosti Práca Plat Zamestnanci
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy