Najbohatší ľudia sveta prišli o hotový majetok: Kto je na tom najhoršie?

Carlos SlimCarlos Slim Zdroj: SITA

Najbohatší ľudia na svete minulého roka prišli o časť majetku. Presnejšie, podľa rebríčka, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, sa hodnota majetku 400 najväčších svetových boháčov minulý rok znížila o 19 miliárd USD (17,35 miliardy eur).

Ide o prvý celoročný pokles majetku boháčov od roku 2012, keď Bloomberg začal zostavovať svoj Billionaires Index. Dôvodom tohto poklesu bolo zníženie cien komodít a spomaľovanie čínskej ekonomiky, ktoré znervóznilo investorov.

Po troch skvelých rokoch tak prišla zmena. Najviac sa pritom v rebríčku prepadol mexický miliardár a telekomunikačný magnát Carlos Slim. Hodnota jeho firmy América Móvil tento rok klesla o 25 %. Slim, ktorý bol do mája 2013 najbohatším človekom na našej planéte, prišiel tento rok o zhruba 20 miliárd USD a prepadol sa na piate miesto.

Americký investor Warren Buffett, tretí najbohatší človek, prišiel v roku 2015 o 11,3 miliardy USD, keďže jeho investičná spoločnosť Berkshire Hathaway zaznamenala prvý negatívny výsledok od roku 2011.

Bill Gates, spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft a od mája 2013 najbohatší človek sveta, stratil len 3 miliardy USD a s majetkom v hodnote 83,6 miliardy USD mu stále patrí prvé miesto.


Mohlo by vás zaujímať: Milionári vedia byť držgroši: Hoci majú kopy peňazí, takto šetria​


Na druhej strane, rast španielskeho odevného gigantu Inditex, ktorý je najväčším maloobchodným predajcom oblečenia na svete, pomohol jeho majiteľovi, Španielovi Amanciovi Ortegovi, obsadiť druhú priečku v rebríčku svetových boháčov. Hodnota jeho majetku sa tento rok zvýšila o 12,1 miliardy USD na 73,2 miliardy USD a od Gatesa ho delí už len 10,4 miliardy USD.

Ale najviac tento rok zbohatol Jeff Bezos, zakladateľ amerického internetového obchodu Amazon.com. Jeho majetok sa totiž zvýšil o 19 miliárd USD na 59,3 miliardy USD, za čo mu patrí štvrtá priečka v rebríčku boháčov. Piate miesto obsadil už spomínaný Slim.

Podľa údajov Bloomberg 400 najväčších boháčov vlastní majetok v celkovej hodnote 3,9 bilióna USD, čo je viac, ako je hrubý domáci produkt ktorejkoľvek krajiny sveta, s výnimkou USA, Číny a Japonska, teda troch najväčších svetových ekonomík.

Viac o téme: Svet Majetok Rebríček Najbohatší Bohatý Bloomberg
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy