Chceli by ste pracovať v zahraničí? V týchto krajinách nastal ten správny čas

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zamestnávatelia v regióne Európa, Stredný východ a Afrika (EMEA) v 4. kvartáli tohto roka plánujú prijímať nových zamestnancov. Nových pracovníkov plánujú naberať najmä firmy v Rumunsku, ale aj v Nemecku. Naopak, prepúšťať zamestnancov plánujú podniky v Taliansku a utlmené náborové plány majú aj firmy v Grécku.

"Nábor počtu nových pracovných síl hlásia zamestnávatelia v 19 z 24 krajín, je však zjavné, že zamestnávatelia majú neustále obavy z vplyvov dlhovej krízy v Grécku," uviedla spoločnosť Manpower na základe výsledkov prieskumu Manpower Index trhu práce, ktorý pravidelne zostavuje.

Slovenskí zamestnávatelia v 4. štvrťroku tohto roka plánujú prijímať nových zamestnancov. Nárast počtu nových pracovných síl očakáva 14 % zamestnávateľov, 7 % predpovedá ich zníženie a 79 % zamestnávateľov nepredpokladá žiadne zmeny. Na základe týchto údajov hodnota čistého indexu trhu práce pre Slovenskú republiku tak predstavuje kladných 7 %.

Najsilnejšie náborové aktivity v regióne očakávajú na nadchádzajúci štvrťrok zamestnávatelia v Rumunsku. Dopyt po nových zamestnancoch by mal rásť najmä v odvetví spracovateľského priemyslu, veľkoobchodu a maloobchodu. "Silný index v spracovateľskom priemysle je aj kľúčom k povzbudivej predpovedi v Turecku, kde takmer traja zamestnávatelia z 10 plánujú v budúcom štvrťroku nárast pracovných síl," uviedla spoločnosť Manpower.


Prečítajte si tiež: Pre prácu v Nemecku nastal správny čas: Firmy zápasia s nedostatkom pracovníkov​


Pre uchádzačov o zamestnanie majú povzbudivé správy aj zamestnávatelia v Nemecku. "V porovnaní s minulým štvrťrokom i v medziročnom porovnaní zostávajú náborové plány relatívne stabilné aj napriek miernemu poklesu indexu v spracovateľskom priemysle, ktorý je jedným z hlavných pohonov nemeckej ekonomiky," doplnila spoločnosť Manpower.

Pozitívny index bol aj vo Veľkej Británii. Bol však pozorovaný zostupný trend, kedy zamestnávatelia v šiestich z deviatich odvetví hlásia mierne oslabenie náborového prostredia.

Skromné pracovné príležitosti nájdu uchádzači o zamestnanie v Írsku a Španielsku. Zamestnávatelia v týchto krajinách však za posledné štyri štvrťroky hlásia po dlhšom čase krátenia počtu pracovných síl pozitívne náborové plány.

Naopak, prijímať nových ľudí neplánujú firmy v Grécku. "Zamestnávatelia tlmia svoje náborové plány v dôsledku vplyvu dlhodobej dlhovej krízy a po siedmich štvrťrokoch, kedy bol index stále pozitívny, sa teraz prepadol do negatívnych hodnôt," ukázal prieskum.

Rozdielne plány týkajúce sa prijímania nových zamestnancov sú aj v severských európskych krajinách. Pomalý nárast bol zaznamenaný v Nórsku a Švédsku, zatiaľ čo vo Fínsku bol index negatívny.


Prečítajte si tiež: Záslužná a dobre platená práca v zahraničí: Pýtajú si Slovákov!​


Do záporných hodnôt sa prepadol aj francúzsky index. Tamojší zamestnávatelia totiž podľa spoločnosti Manpower vyčkávajú na výsledky legislatívnych zmien, ktoré by mali priniesť väčšiu flexibilitu v náborovom procese. "Zamestnávatelia v stavebníctve očividne odkladajú náborové aktivity do obdobia, keď francúzska vláda dokončí opatrenia vedúce k posilneniu investícií do infraštruktúry," uviedol Manpower.

Za ostatnými zamestnávateľmi zaostáva dôvera talianskych firiem a tamojší trh práce veľa príležitostí neponúka. "Miera nezamestnanosti sa tu drží vysoko, predovšetkým medzi mladými ľuďmi a v posledných 19 štvrťrokoch sa index pohybuje v negatívnych hodnotách. Zamestnávatelia vo všetkých odvetviach, okrem dvoch, očakávajú v nadchádzajúcom období prepúšťanie pracovníkov," doplnila spoločnosť.

Ako uviedla spoločnosť, v regióne Európa, Stredný východ a Afrika (EMEA) bolo v rámci prieskumu týkajúceho sa náborových plánov oslovených viac než 20.000 zamestnávateľov z 24 krajín.

Viac o téme: Čas Práca Zamestnanie Zahraničie Správny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy