Roboti šliapu pracujúcim ľuďom na krk

Roboti nahradia prácu ľudí omnoho skôr, ako si myslíme.Roboti nahradia prácu ľudí omnoho skôr, ako si myslíme. Zdroj: pinterest.com

Blížia sa časy, keď už ani čínska pracovná sila nebude dosť lacná. Výrobné spoločnosti neustále hľadajú spôsoby, ako si znížiť svoje prevádzkové náklady. Predpokladá sa, že náklady na pracovnú silu sa v Číne môžu znížiť až o 18 percent. Riešením sú prístroje s umelou inteligenciou, ktoré už onedlho nahradia ľudskú pracovnú silu a to nielen v Číne, ale aj vo svete.

Lacnejšia pracovná sila a vyšší výkon. To sú dva základné parametre, ktoré v súčasnosti rozhodujú, kto získa pracovné miesto vo výrobných podnikoch. Jednou z možností sú prístroje s umelou inteligenciou. O pár rokov môžu nahradiť prácu ľudí vďaka nižším výrobným nákladom až o 16 %, predpovedá správa spoločnosti Boston Consulting Group, ktorá minulý rok uskutočnila prieskum v 21 odvetviach v 25 krajinách sveta.

Predpokladá sa, že do roku 2025 porastú investície spoločností do priemyselných robotov o 10 % ročne v 25 najväčších exportných krajinách. Medziročne majú tieto investície narásť o 2 až 3 %. Napriek zvýšeným počiatočným nákladom sa investície spoločnostiam vrátia v podobe zvýšenej efektivity práce.

Lacná pracovná sila

Prístroje s umelou inteligenciou už teraz nahrádzajú prácu ľudí. Až 10 % pracovných miest bolo v minulom roku zautomatizovaných a nahradených prácou robotov. Do roku 2025 sa percento zvýši až na 23 %, predpovedá Boston Consulting. Predpokladá sa, že roboti znížia náklady na pracovnú silu až o 33 % v Južnej Kórei, o 25 % v Japonsku, o 24 % v Kanade a o 22 % v Spojených štátoch a na Taiwane. Kým v roku 2005 stálo zaobstaranie a náklady na prevádzku robota 182-tisíc dolárov, v minulom roku jeho hodnota klesla na 133-tisíc dolárov. V roku 2025 sa dokonca predpokladá, že cena klesne až na 103-tisíc.

V budúcnosti sa očakáva, že funkcie robotických prístrojov budú čím ďalej, tým viac vylepšené. Kým dnešní roboti mohli vykonávať iba prácu v predvídateľnom prostredí, v budúcnosti budú naprogramovaní tak, aby dokázali spracovať aj špecializovanú úlohu a boli pripravení zvládať nečakané situácie. 

Nízke náklady

Podľa správy RBC Global Asset Management bude vzhľadom na technologický pokrok možné robotov naprogramovať omnoho rýchlejšie a efektívnejšie, než preškoliť zamestnancov.

„Náklady na pracovnú silu budú po celom svete stúpať a výrobcovia budú hľadať spôsoby, ako si znížiť svoje prevádzkové náklady a zabezpečiť vyššiu produktivitu,“ hovorí Harold Sirkin, senior partner Boston Consulting a spoluautor správy.

Počet pracovných síl nebude obmedzený iba vo vyspelých krajinách, ale dokonca aj v krajinách, ktorých zamestnanci pracujú za najnižšie mzdy. Jednou z takýchto krajín je napríklad Čína, ktorej náklady na pracovnú silu majú klesnúť o 18 %, uvádza vo svojej správe Boston Consulting.

Viac o téme: Automatizácia Práca Čína Roboti Lacná pracovná sila
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: inc.com, Foto: Pinterest.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy