Rebríček krajín: Slovenskí dôchodcovia sú na tom horšie ako Filipínci alebo Vietnamci

Slovenskí dôchodcovia sú na tom horšie ako Filipínci alebo Vietnamci.Slovenskí dôchodcovia sú na tom horšie ako Filipínci alebo Vietnamci. Zdroj: thinkstock.com

Najvyššej kvalite života na dôchodku sa môžu tešiť obyvatelia Nórska. Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 47. mieste za viacerými ázijskými krajinami. Odhaduje sa dokonca, že až tretina obyvateľstva bude v roku 2050 nad 60 rokov.

Obraz typického slovenského dôchodcu si vie predstaviť každý. Keď človek na Slovensku konečne dosiahne dôchodkový vek 62 rokov, musí začať rozmýšľať nad tým, ako z priemerného mesačného dôchodku 400 eur dokáže prežiť. O dôstojnom živote na dôchodku nemôže byť ani reč. Treba uhradiť všetky náklady na život a nedajbože aj nákladné lieky. Nečudo, že viacero dôchodcov vytvára rady pred supermarketmi.

Poďme sa pozrieť na celosvetové hodnotenie kvality života dôchodcov, ktorý zostavila organizácia HelpAge International. V prvej desiatke krajín dominovali západoeurópske krajiny, krajiny Severnej Ameriky a krajiny Australázie. Tieto krajiny ponúkajú ľuďom na dôchodku vysoký sociálny a ekonomický štandard. Patria medzi ne európske krajiny, ako je napríklad Nórsko, Švajčiarsko, Nemecko, Dánsko, Fínsko alebo Francúzsko.

Podľa štúdie Global AgeWatch Index 2014 však prvenstvo v celosvetovom rebríčku získala škandinávska krajina Nórsko. Krajina si popredné miesto drží vo viacerých oblastiach vrátane vysokých príjmov a vysokého HDP (Hrubého domáceho produktu) na obyvateľa vo svojom regióne. Vysoké skóre si udržuje aj vďaka nízkej miere nezamestnanosti, vysokej miere pocitu bezpečnosti (86 %) a občianskych slobôd (96 %) u starších ľudí. Nižšie hodnotenie krajina získala v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti a priemernej dĺžky života v dôchodkom veku.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Kým Nórsko sa umiestnilo na prvom mieste z 96-tich krajín, Slovensko skončilo na 47. mieste. Lepšie podmienky pre dôchodcov ako u nás poskytujú krajiny, kam patrí napríklad Česko (25. miesto), Lotyšsko (35. miesto), Thajsko (36. miesto), Rumunsko (41. miesto), Filipíny (44. miesto), Vietnam (45. miesto) či Maďarsko (46. miesto). Na posledných priečkach z celkového hodnotenia skončili krajiny, ako sú Afganistan, africký Mozambik, palestínske územie Gaza a Západný breh Jordánska.

Štúdia Global AgeWatch Index však zohľadňovala aj percento populácie, ktoré dosiahne dôchodkový vek v roku 2030 a 2050. V Nórsku je momentálne 21,8 percent obyvateľstva nad 60 rokov, na Slovensku ich je 19,8 percent. Počet dôchodcov sa však u nás neúmerne zvýši. V roku 2050 by ich malo byť 35,4 % z celkového počtu obyvateľstva, kým v Nórsku sa predpokladá 28,1 %. Pre porovnanie je v rebríčku momentálne iba jedna krajina, ktorej ľudia nad 60 rokov tvoria 30 % obyvateľstva. Je ňou jedna z najľudnatejších krajín sveta – Japonsko.

Zoznam krajín s najvyššou kvalitou života dôchodcov

  1. Nórsko
  2. Švédsko
  3. Švajčiarsko
  4. Kanada
  5. Nemecko
  6. Holandsko
  7. Island
  8. USA
  9. Japonsko
  10. Nový Zéland

Mapa populácie nad 60 rokov v jednotlivých krajinách v roku 2015

Mapa populácie jednotlivých krajín Galéria fotiek (3) Zdroj: helpage.org

Viac o téme: Slovensko Dôchodok Nórsko Penzia Rebríček Dôchodci Zoznam krajín Global AgeWatch Index 2014
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: helpage.org

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy