Top 10 krajín s najnižším dôchodkovým vekom

Na Slovensku je dôchodkový vek stanovený pre mužov a žien jednotne.Na Slovensku je dôchodkový vek stanovený pre mužov a žien jednotne. Zdroj: int

Kým Turci odchádzajú do dôchodku v extrémne nízkom veku 45 rokov, obyvatelia Švédska, Španielska alebo Portugalska pracujú až do veku šesťdesiatpäť rokov. Slovensko sa umiestnilo v rebríčku na 9. mieste.

Na Slovensku je dôchodkový vek stanovený pre mužov a žien jednotne. Pracujúci odchádzajú do dôchodku vo veku  62 rokov a je možné, že sa dôchodkový vek bude posúvať smerom nahor alebo dokonca bez ohľadu na vek. Rezort práce a sociálnych vecí má do konca roka 2017 vykonať analýzu možností pre zavedenie alternatívy k súčasnému odchodu do starobného dôchodku. Čím sa má stanoviť počet rokov dôchodkového poistenia. Podľa toho nebude podstatný dosiahnutý vek, ale počet rokov poistenia.

Dôchodkové systémy v jednotlivých krajinách fungujú odlišne a preto má každá krajina stanovený dôchodkový vek rozdielne. V západnej Európe a USA ovplyvňuje zmeny v dôchodkovom systéme hlavne demografický vývoj, ktorý sa prejavuje v celkovom starnutí populácie ekonomicky vyspelých štátov. V štátoch strednej a východnej Európy sú zmeny vyvolané politickými a ekonomickými zmenami.  V postkomunistických štátoch je reformný proces omnoho dynamickejší, kým vo vyspelejších štátoch sú prijímané zmeny dlhodobo diskutované a menej radikálne.

Krajiny s najnižším dôchodkovým vekom:

  1. Turecko
    Dôchodkový vek: 45 rokov
    Dôchodkový vek v Turecku bol ešte pred časom 60 rokov, avšak následkom hospodárskej krízy bol vek znížený. Turci však musia mať odpracovaných 25 rokov, aby mohli poberať  starobný dôchodok.
     
  2. Grécko
    Dôchodkový vek: 57 rokov
    Ešte v roku 1959 bol dôchodkový vek v Grécku 55 rokov, dnes je o dva roky viac. Aby však krajina znížila svoj rozpočtový deficit, očakáva sa, že zvýši dôchodkový vek na 63 rokov do roku 2015.
     
  3. Bolívia
    Dôchodkový vek: 58 rokov
    Muži kedysi odchádzali do dôchodku vo veku 65 rokov a ženy vo veku 60 rokov. V dnešnej dobe sa vek do dôchodku znížil pre obidve pohlavia na 58 rokov. Rozhodnutie krajiny bolo podmienené skutočnosťou, že celosvetový trend odchodu do dôchodku, ako aj predpokladaná dĺžka života stúpa, zatiaľ čo pôrodnosť klesá.
     
  4. Taliansko
    Dôchodkový vek: 59 rokov
    Taliani môžu odísť do dôchodku vo veku 59 rokov. V Taliansku sa vek odchodu do dôchodku neustále menil. Z veku 60 rokov ho znížili na 55 rokov a v dnešnej dobe je pri veku 59 rokov. Do roku 2030 sa však očakáva ďalšie zvýšenie na 65 rokov.
     
  5. Kórea, Luxembursko, Maďarsko
    Dôchodkový vek: 60 rokov
     
  6. Francúzsko
    Dôchodkový vek: 60,5
    Francúzsko sa usiluje o zvýšenie dôchodkového veku zo súčasných 60,5 na 62 rokov do roku 2018.
     
  7. Čína
    Dôchodkový vek: 60 rokov
    Dôchodkový vek pre mužov je v Číne 60 rokov a pre ženy 55 rokov.
     
  8. Rakúsko, Austrália, Belgicko
    Dôchodkový vek: 60 rokov
     
  9. Slovensko
    Dôchodkový vek: 62 rokov
     
  10. Švédsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Španielsko, Mexiko, Nový Zéland, Japonsko, Írsko
    Dôchodkový vek: 65 rokov
Viac o téme: Slovensko Dôchodok Vek Rebríček Krajiny Dôchodkový
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: int, Zdroj: beforeitsnews.com; Sociálna poisťovňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy