V budúcnosti hrozí veľký rozmach IKT profesií

Ľudí z z oblasti digitálnych technológií je nedostatok.Ľudí z z oblasti digitálnych technológií je nedostatok. Zdroj: photl.com

Nezamestnanosť v eurozóne rastie, avšak odborníkov v oblasti digitálnych technológií je nedostatok. Pracovné pozície rastú o viac ako 100-tisíc ročne. Barroso preto vyzval firmy, aby sa pridali ku koalícii pre zamestnanosť v tejto oblasti.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyzval európske podniky z oblasti digitálnych technológií a verejné orgány a odvetvia odbornej prípravy a vzdelávania, aby sa pridali k Veľkej koalícii pre pracovné miesta v oblasti digitálnych technológií.

Podľa Barrosa to bude v záujme riešenia problému až 900-tisíc voľných pracovných miest, ktorých existencia sa v oblasti informačných a komunikačných technológií očakáva v Európe do roku 2015.

Napriek súčasnej úrovni nezamestnanosti počet pracovných miest v oblasti digitálnych technológií rastie o viac ako 100-tisíc ročne. Na druhej strane počet čerstvých absolventov vysokoškolského štúdia a kvalifikovaných pracovníkov v oblasti informačno komunikačných technológii (IKT) nestačí na uspokojenie dopytu po nich.

Na spustení takzvanej veľkej koalície pre pracovné miesta sa v Bruseli zúčastnili aj eurokomisárka zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová, komisár pre priemysel a podnikanie Antonio Tajani, komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor a komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrula Vassiliová. Podľa EK je táto iniciatíva súčasťou úsilia o vytvorenie konkurencieschopnejšej Európy.

"Veľká koalícia, ktorú uvádzame do života, je mimoriadne dôležitou súčasťou plánu, ako dať európskej ekonomike opäť správny smer a nájsť prácu pre časť z 26 miliónov nezamestnaných v Európe. Môj potlesk patrí tým spoločnostiam, ktoré sa rozhodli pridať," uviedol Barroso.

Predseda EK zdôraznil, že komisia chce dať Európanom možnosť obsadiť pracovné miesta, ktoré budú hnacou silou budúcej revolúcie v oblasti IKT a zdôraznil, že Európa si nemôže dovoliť nechať takéto pracovné príležitosti nevyužité.

Toto oznámenie EK vychádza zo základov, ktoré položila komisárka Kroesová, keď na Svetovom ekonomickom fóre v Davose získala od spoločností pôsobiacich v oblasti technológií, ale aj od vlád, subjektov vzdelávania, sociálnych partnerov, poskytovateľov služieb zamestnanosti a organizácií občianskej spoločnosti ubezpečenia, pokiaľ ide o nové pracovné miesta, stáže, miesta odborného vzdelávania, financovanie začínajúcich podnikateľov, bezplatné univerzitné študijné programy poskytované on-line.

Počiatočné záväzky poskytnuté zainteresovanými stranami potvrdilo viac ako 15 spoločností a organizácií, ktoré vyjadrili súhlas so zapojením sa do Veľkej koalície. Medzi prvými záväzkami, ktoré sa budú realizovať, je nová vzdelávacia platforma poskytovaná on-line pre mladých ľudí nazvaná Academy Cube a nový modul odbornej prípravy pre inštalatérov inteligentných sústav.

Barroso vyzval, aby príklad subjektov, ktorí už prijali určité záväzky, nasledovali ďalšie organizácie. Komisia okrem toho spúšťa aj iniciatívu Startup Europe, jednotnú platformu pre nástroje a programy na podporu ľudí, ktorí si chcú v Európe založiť a rozvíjať internetové firmy.

Počet pracovníkov v oblasti IKT v roku 2011 v Európe dosiahol 6,7 miliónov, čo je 3,1 % všetkých pracujúcich. V období od roku 2000 do roku 2010 rástol počet pracovníkov v oblasti IKT ročne v priemere o 4,3 %. Podľa úplne nových, avšak ešte nezverejnených údajov (Empirica, marec 2013) by do roku 2015 mohlo vzniknúť 864.000 nových pracovných miest v oblasti digitálnych technológií. 

Viac o téme: Technológie Zamestnanosť Zahraničné Digitálne IT ITK
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy