Mení sa lehota na zaradenie do evidencie na úrade práce: Koľko dní po novom budete mať?

Mnohí ľudia sa po skončení pracovného pomeru poberú na úrad práce, ktorý prislúcha k ich bydlisku. Doteraz mali 7 kalendárnych dní na to, aby sa zaradili do evidencie uchádzača o zamestnanie. Ako informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, od 1. januára 2023 sa táto zákonná lehota mení.

Dobrou správou je, že sa lehota pri podaní žiadosti o zaradenie do evidencie predlžuje. Z pôvodných 7 kalendárnych dní na 10 kalendárnych dní. To znamená, že ak ukončíte pracovný pomer, budete mať až 10 kalendárnych dní na to, aby ste sa prihlásili na úrade práce. Ak splníte všetky zákonné podmienky na zaradenie do evidencie uchádzača o zamestnanie, zaradíte sa nasledujúcim dňom po skončení zamestnania.

Príklad: Pracovný pomer ukončíte k 31. 1. 2023. Ak sa do 10 dní zaevidujete na úrade práce, do evidencie budete zaradený od 1. 2. 2023, takže vám nevznikne povinnosť platiť zdravotné odvody. Ak by ste túto lehotu nestihli, museli by ste za dané dni odvody doplatiť.

Žiadosť o zaradenie do evidencie UoZ môžete podať osobne alebo elektronicky v prípade podpísania kvalifikovaným elektronickým podpisom. Treťou možnosťou je odoslanie

žiadosti prostredníctvom prístupového miesta, ktoré vyžaduje úspešnú autentifikáciu. Aj naďalej platí, že v čase mimoriadnej situácie môžu občania podať žiadosť o zaradenie aj e-mailom alebo poštou.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy