Duálny systém vzdelávania je na Slovensku populárny: Zapája sa čoraz viac firiem

Duálne vzdelávanie Duálne vzdelávanie Zdroj: thinkstock.com

V budúcom školskom roku 2016/2017 sa počet zamestnávateľov v systéme duálneho vzdelávania zvýši. Stavovské a profesijné organizácie totiž evidujú 439 nových žiadostí o overenie odbornej spôsobilosti pracovísk praktického vyučovania. Žiadosti podalo celkovo 261 zamestnávateľov zo všetkých oblastí hospodárstva a kútov Slovenska.

"Ukazuje sa, že sme mali pravdu a do duálu sa firmy chcú zapojiť vo veľkom. Nebudú oň mať záujem špekulanti, ale každý investor, ktorý tu chce ostať na dlhší čas a potrebuje dobre pripravených pracovníkov. Duál využívať chce - je to v jeho záujme," uviedol šéf rezortu školstva Juraj Draxler. V systéme duálneho vzdelávania v tomto školskom roku funguje už 89 firiem.

V súčasnosti Slovenská obchodná a priemyselná komora, Slovenská živnostenská komora, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenská lesnícka komora, Slovenská banská komora, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a Republiková únia zamestnávateľov overujú spôsobilosť zamestnávateľov poskytovať praktické vyučovanie.

Po získaní osvedčenia o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania zamestnávateľ prerokuje so strednou odbornou školou spôsob a podmienky uskutočňovania praktického vyučovania. Ak sa zamestnávateľ a stredná odborná škola dohodnú, uzatvoria zmluvu o duálnom vzdelávaní. Následne zverejnia na svojich webových stránkach oznámenie o možnosti absolvovať odborné vzdelávanie a prípravu v príslušnom študijnom alebo učebnom odbore.

Nasleduje nábor žiakov zamestnávateľmi s prijímacími skúškami v termínoch 11. mája alebo 14. mája 2016. Do 31. mája zašlú stredné odborné školy zoznamy prijatých žiakov zamestnávateľom. Najneskôr do 31. augusta musia byť uzatvorené učebné zmluvy so žiakmi a ich zákonnými zástupcami.

Viac o téme: Pracovisko Škola Vzdelávanie Vzdelanie Firma Prax Štúdium Spoločnosť Duálne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy