Patríme medzi najhoršie krajiny: Nezamestnaných musíme naučiť chodiť do práce

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Slovensko počtom dlhodobo nezamestnaných doplatilo na štrukturálne zmeny ekonomiky, na ktoré v čase, keď sa realizovali, nebol pripravený náš vzdelávací systém. Skonštatoval to dnes štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš (SMER-SD) v Bratislave na pôde Európskeho informačného centra, kde sa konal seminár s názvom "Ako udržateľne zvyšovať zamestnanosť na Slovensku". Poukázal na alarmujúce čísla, keď z vyše 300.000 nezamestnaných evidovaných na úradoch práce až 185.000 je takých, ktorí sú bez zamestnania viac ako 12 mesiacov. Za alarmujúci pokladá Ondruš aj nárast počtu extrémne dlhodobo nezamestnaných.

"Ukazuje sa, že ľudia, ktorí sú bez práce viac ako dva alebo tri roky, už upadajú do niečoho, čo by sme mohli nazvať permanentná nezamestnanosť. Doba ich nezamestnanosti sa predlžuje a stávajú sa nezamestnateľnými. V podstate bez pomoci nemajú šance vrátiť sa na trh práce. Ich hlavnou bariérou je strata pracovných návykov. Musíme zvoliť také formy aktivácie, ktoré týchto ľudí naučia opäť pracovať, plniť si pracovné úlohy, dodržiavať termíny. Takto pripravených ľudí zaradíme do rekvalifikácie, aby získali kvalifikáciu, s ktorou sa už môžu uplatniť na trhu práce. Opačný systém, aby sa vzdelávali bez toho, aby sa naučili pracovať, sa v minulosti ukázal ako málo efektívny," povedal Ondruš.


Prečítajte si tiež: Psychológovia varujú: Toto sa stane s vašou osobnosťou, keď ste nezamestnaní


Na začiatku by išlo o simulovanú prácu, pričom čiastočným krokom bolo odpracovanie sociálnej dávky, čo sa podľa Ondruša osvedčilo.

"Naším cieľom je rozšíriť počet hodín, ktoré si budú odpracovávať a potom ich posunúť do podporovaného pracovného pomeru. Ako najefektívnejší sa nám javí model sociálnej ekonomiky," priblížil a upozornil, že v rámci EÚ už dlhodobo spoľahlivo funguje, keď v sociálnych podnikoch pracuje vyše 13 miliónov Európanov. Cieľom, ako zdôraznil, nie je vytvárať zisk, ale priviesť na pracovný trh dlhodobo nezamestnaných.


Prečítajte si tiež: Slováci sú bez práce, no firmy uvažujú nad pracovnou silou zo zahraničia​


Dlhodobo nezamestnaných bez vzdelania je menej ako 13.000. Na ich počte narastá aj podiel mladých ľudí do 30 rokov. Podľa štatistík rezortu práce najviac dlhodobo nezamestnaných, vyše 28,5-tisíca z hľadiska veku je ľudí od 55 do 60 rokov, ďalej od 50 do 55 rokov je dlhodobo nezamestnaných 26.000 ľudí a od 40 do 45 rokov 24.000.

"Patríme medzi krajiny, ktoré sú v tom najhoršie. Slovensko dlhodobo vedie rebríček dlhodobo nezamestnaných v rámci Európskej únie. To hovorí o tom, že problém je vážny, pretože dlhodobo ho nevieme vyriešiť," skonštatoval štátny tajomník rezortu práce na seminári. Za alarmujúci pokladá nárast počtu extrémne dlhodobo nezamestnaných. Spomedzi nich vedú ľudia bez vzdelania a so stredným odborným vzdelaním.


Ste nezamestnaní? Sledujte najnovšiu ponuku práce na portáli Kariera.sk


Viac o téme: Riešenie Krajina Práca Nezamestnanosť Nezamestnaný Pracovať Chodiť Slovensko Branislav Ondruš
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy