Zmeny v absolventskej praxi: Menej potvrdení, viac príležitostí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Absolventi stredných a vysokých škôl by od budúceho roka mohli vykonávať absolventskú prax vo svojom odbore aj u podnikateľov, ktorí nemajú zamestnanca. Klienti úradov práce, ako nezamestnaní, tak aj firmy, by mali byť tiež odbremenení od viacerých potvrdení, ktoré musia predkladať.

"V súčasnosti sa absolventská prax môže vykonávať len u živnostníka alebo vo firme s aspoň jedným zamestnancom. Ukázalo sa, že mnohé povolania vykonávajú živnostníci bez zamestnancov. Ide o povolania obuvníkov, kaderníkov, kozmetičiek. Narážame na problém, že mladí ľudia vyučení v týchto odboroch sú na úradoch práce a majú obmedzené možnosti vykonávať absolventskú prax. Podľa novely od budúceho roka umožníme aj tým, ktorí absolvovali učňovky v rôznych odboroch, aby ju mohli vykonávať u živnostníka, ktorý nemá žiadneho zamestnanca," priblížil návrh novely Zákona o službách zamestnanosti štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš (Smer-SD) dnes na pracovnom stretnutí v Bratislave.

Od budúceho roka by mali tak ako ostatní absolventi z úradu práce dostávať mesačne príspevok vo výške 65 % zo životného minima (ŽM), dnes je to 128 eur mesačne z aktuálnej sumy 198,09 eura ŽM.

Podmienky absolventskej praxe sa meniť nebudú. Vykonávať sa môže na základe dohody medzi úradom práce a absolventom školy, ktorý je najmenej mesiac v evidencii nezamestnaných. Vykonáva sa najmenej tri mesiace a najviac pol roka, bez možnosti jej predĺženia a opakovaného vykonávania, v rozsahu 20 hodín týždenne. Jej začiatok a rozsah určuje zamestnávateľ. Absolvent má nárok na voľno v rozsahu 10 pracovných dní, vzniká najskôr po dvoch mesiacoch praxe. Po skončení vydá zamestnávateľ absolventovi školy potvrdenie. Keďže absolvent nebude v zamestnaneckom pomere, živnostník nebude za neho odvádzať poistné ani dane.

Na budúci rok by už klienti úradov práce, ako nezamestnaní, tak aj firmy, mali byť odbremenení od viacerých potvrdení, ktoré musia predkladať. Dôvodom je, ako povedal Ondruš, pokrok vo využívaní informačných systémov na úradoch.

"Od nového roka nebudeme od tých, ktorí žiadajú príspevok, vyžadovať potvrdenia. Konkrétne pôjde o potvrdenia o tom, že nemajú daňové nedoplatky, dlhy na zdravotnom alebo sociálnom poistení. Od firiem nebudeme žiadať potvrdenie o tom, že nezamestnávali ľudí načierno a že nemajú žiadne dlhy voči úradom práce. Nevieme si overiť, či firma je v konkurze alebo reštrukturalizácii a že nemá žiadne podlžnosti voči zamestnancom," ako povedal štátny tajomník, tieto potvrdenia firmy, ktoré sa budú uchádzať o príspevok, budú musieť predkladať.

Viac o téme: Zmeny Prax Absolvent Povinnosti Absolventská Potvrdenia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy