Muži na Slovensku a v Česku zarobia viac než ženy

Muži zarobia viac, o nákupoch však bez žien väčšinou nerozhodujú.Muži zarobia viac, o nákupoch však bez žien väčšinou nerozhodujú. Zdroj: thinkstock.com

Muži na Slovensku, aj v Česku zarobia výrazne viac, než ich nežnejšie polovičky. Vyššie platy majú aj v okolitých krajinách, v Poľsku a Maďarsku. Vo všetkých spomínaných krajinách však o peniazoch rozhodujú viac ženy.

Až v rámci 71 % slovenských domácností majú muži vyšší plat ako ženy. Rovnaký príjem priznáva len približne 10 % párov žijúcich v rovnakej domácnosti. O niečo horšie sú na tom v nerovnosti príjmov v Česku, kde majú muži vyšší príjem až v 74 % domácností a rovnaký príjem má len 9 % párov. O niečo lepšie vychádza rovnosť pohlaví v rámci zárobkov v Poľsku, kde sa k vyšším príjmom priznáva približne 66 % a v Maďarsku 64 % mužov.

Keď ide o nákupy, otázka, kto zarobil viac, ostáva bokom. Češky, Slovenky, Bulharky, ale i Poľky sa pri nákupoch dokážu jasne presadiť a muži bez nich obyčajne nenakupujú. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu, ktorý zadala spoločnosť PROFI CREDIT.

"Vo všetkých spomínaných krajinách rozhodujú o peniazoch viac ženy. Na Slovensku je to 55 %, v Česku až 58 %, Poľsku a Maďarsku zhodne po 57 %. Ženy najčastejšie rozhodujú o nákupoch oblečenia, výdavkoch na deti a potraviny. Na druhej strane muži majú silnejšie slovo pri míňaní za bývanie alebo na rôzne koníčky," uviedol Richard Lörincz marketingový riaditeľ PROFI CREDIT Slovakia, s.r.o.

Z prieskumu tiež jasne vyplýva, že v troch položkách ťahajú muži za preukázateľne kratší koniec lana.

"O výdavkoch za oblečenie rozhoduje na Slovensku a v Bulharsku každý trinásty muž, v Česku a Poľsku len približne každý dvadsiaty muž. Pri viac než polovici týchto nákupov sa ženy rozhodujú samé. Podobné rozloženie síl je aj pri výdavkoch na deti a jedlo," konkretizuje Richard Lörincz.

Vo všeobecnosti sú ale muži tí, ktorí uhrádzajú vyššie sumy. V Česku, Bulharsku a na Slovensku sa cca 1/3 mužov stará o výdavky spojené s bývaním, koníčkami, vybavením domácností, či rodinnou dovolenkou. Výnimkou sú Poliaci, ktorí sa o týchto výdavkoch nielen spoločne rozhodujú, ale ich aj spoločne platia a náklady na nich si delia zvyčajne na polovicu.

 


Mohlo by vás zaujímať: Ženy musia pracovať o 3 mesiace dlhšie ako muži, aby sa im vyrovnali


 

Viac o téme: Domácnosť Muž Žena Ženy Muži Plat Rovnosť Zárobok Príjem
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy