Kiska: Slovenské firmy nechcú zamestnať Rómov kvôli predsudkom

Andrej Kiska tvrdí, že dôvodom, prečo slovenské firmy nechcú zamestnávať Rómov, sú predsudky.Andrej Kiska tvrdí, že dôvodom, prečo slovenské firmy nechcú zamestnávať Rómov, sú predsudky. Zdroj: SITA

Rómom treba dať šancu a dôveru. Ak ju od zamestnávateľa dostanú, odplatia sa mu a stanú sa rovnako dobrými zamestnancami ako ostatní. Musia sa však naučiť systém, že ráno musia prísť do práce a rešpektovať pravidlá, aby sa začlenili do kolektívu.

Takmer 20 % zamestnancov spoločnosti s ručením obmedzeným Pasell Slovakia, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom gumených a plastových výrobkov pre domáce elektrospotrebiče a automobily, v súčasnosti tvoria Rómovia. Túto fabriku sídliacu v popradskej mestskej časti Matejovce navštívil aj prezident SR Andrej Kiska.

„V tejto firme, podľa toho, aká je sezóna, pracuje od tých 15 % do 60 % rómskych zamestnancov. Keď som sa vedenia firmy pýtal, aký odkaz by v tomto zmysle dali ostatným firmám, tak mi povedali, že týmto ľuďom treba dať šancu a dôveru. Ak im ju dajú, tak Rómovia im to odplatia a stanú sa rovnako dobrými zamestnancami ako ostatní,“ konštatoval po prehliadke závodu prezident.

Hlavným problémom, prečo firmy nechcú Rómov zamestnávať, je podľa neho predovšetkým to, že majú predsudky. Riaditeľka spoločnosti sídliacej v Poprade Zuzana Rošková tvrdí, že Rómovia potrebujú na začiatku viac trpezlivosti a pozornosti, ale aj viac času na zácvik.

„Niekedy sa učia písať i čítať. Musia sa naučiť systém, že ráno musia prísť do práce, musia rešpektovať pravidlá, aby sa začlenili, a potom ich akceptujú aj ostatní zamestnanci, keď vidia, že chcú pracovať,“ konštatovala.

Problémy v tejto talianskej firme, ktorá v súčasnosti v Poprade zamestnáva takmer 100 ľudí a založená bola v roku 2001, sú v súvislosti s rómskymi zamestnancami najmä v absencii pracovných návykov. Ak však vydržia tri až štyri mesiace, potom sa už do kolektívu začlenia.

„My ich zamestnávame preto, aby získali tie pracovné návyky a nesedeli na úrade práce, nebrali podpory a stali sa svojprávni aj z toho finančného hľadiska. Na začiatku je to vyslovene o učení základných vecí,“ dodala Rošková.

Okrem spoločnosti zamestnávajúcej Rómov dnes prezident Kiska v rámci Medzinárodného dňa Rómov navštívil aj obec Spišský Hrhov, ktorá je známa v regióne svojím pozitívnym prístupom k rómskej problematike. Na záver sa stretol i s členmi rómskej komunity v obci Batizovce, okres Poprad.

„Snažím sa rómskej problematike venovať už niekoľko rokov a dnes som sa vybral na miesta, kde to funguje. Je to preto, aby starostovia, zamestnávatelia a ostaní ľudia na Slovensku videli, že sa to dá. A tieto príklady potrebujeme verejne prezentovať,“ uzavrel Kiska.

Viac o téme: Andrej kiska Domáce Rómovia Zamestnanie Firmy Zamestnávanie Spoločnosti Kiska
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy