Nájdite si rekvalifikačný kurz. Úrad práce ho preplatí

Chcete zmeniť zamestnanie? Nájdite si rekvalifikačný kurz. Úrad práce ho preplatí.Chcete zmeniť zamestnanie? Nájdite si rekvalifikačný kurz. Úrad práce ho preplatí. Zdroj: thinkstock.com

Pokiaľ rozmýšľate nad zmenou zamestnania, môžete si nájsť poskytovateľa rekvalifikácie a následne podať žiadosť na úrad práce. Podmienkou však je, aby vás počas evidencie na úrade práce nevyradili z evidencie a kurz ste úspešne ukončili do konca.

Úrady práce evidujú 3846 žiadostí o preplatenie rekvalifikačných kurzov

Úrady práce na Slovensku evidujú 3846 žiadostí od nezamestnaných ľudí na preplatenie rekvalifikačných kurzov v rámci projektu RE-PAS.

"Na všetkých 46 úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny boli podané požiadavky v celkovej žiadanej výške 1.605.856,48 eur," vyčíslila Veronika Černá z Kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Príspevky na preplácanie kurzov úrady práce uchádzačom o zamestnanie poskytujú od 20. októbra minulého roka. Cieľom projektu je dať nezamestnaným ľuďom šancu zmeniť rekvalifikáciu a nájsť tak lepšie uplatnenie na trhu práce.

Ako uvádza ústredie práce, nezamestnaní majú najväčší záujem o tieto kurzy:

  1. Opatrovania
  2. Zvárania
  3. Strážnej bezpečnostnej služby
  4. Obsluha motorových vozíkov
  5. Jazykové kurzy
  6. Kozmetické služby
  7. Počítačové kurzy
  8. Kurzy zamerané na obsluhu CNC strojov a získanie vodičského oprávnenia

Najviac žiadostí na preplatenie kurzov pritom evidujú úrady práce v Lučenci, Spišskej Novej Vsi, Trebišove, Prešove, Bratislave, Prievidzi, Košiciach, Pezinku, Humennom, Komárne, Vranove nad Topľou, Starej Ľubovni a Nových Zámkoch.

Na poskytovanie príspevkov na rekvalifikáciu je v súčasnosti vyčlenených 5 miliónov eur.

"Očakáva sa, že do pilotného projektu bude zaradených približne 10.000 uchádzačov o zamestnanie, respektíve znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie," doplnila Černá s tým, že v rámci projektu sú zapojené úrady práce mimo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

"Analogicky, ako sa poskytuje príspevok na rekvalifikáciu v rámci národného projektu Vybrané aktívne opatrenia na trhu práce v rámci Slovenska bez BSK, boli na úradoch práce v Bratislave, Pezinku a Malackách vyčlenené finančné prostriedky zo zdrojov štátneho rozpočtu vo výške 225.000 eur na realizáciu pilotných projektov," dodala Černá.

Občan, ktorý si chce zmeniť svoje profesijné zameranie v rámci projektu RE-PAS, si musí v prvom rade nájsť poskytovateľa rekvalifikácie a následne podať žiadosť na úrad práce, kde je evidovaný. Ten mu ju musí schváliť a uzatvoriť s nezamestnaným dohodu o úhrade príspevku na rekvalifikáciu.

Nárok na preplatenie kurzov budú mať občania evidovaní na úrade práce vtedy, ak nebudú počas rekvalifikácie vyradení z evidencie a úspešne kurz ukončia.

Viac o téme: Kurz Úrad práce Nová práca UP Rekvalifikácia Rekvalifikačný kurz
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy