Čo všetko kontroluje Inšpektorát práce pri zamestnávaní dohodárov

Za porušenie predpisov hrozí zamestnávateľom pokuta do 100.000 eur.Za porušenie predpisov hrozí zamestnávateľom pokuta do 100.000 eur. Zdroj: thinkstock.com

Napriek tomu, že rozšírenou formou zamestnávania sú dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, zamestnávatelia ich podľa Zákonníka práce môžu uzatvárať len výnimočne, upozornila hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová. Za porušenie predpisov im hrozí pokuta až do výšky 100-tisíc eur.

 

"Ak ide o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom, môžu uzavrieť dohodu o vykonaní práce. Na príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce sa uzatvára dohoda o pracovnej činnosti alebo dohoda o brigádnickej práci študentov."

Slovenské Inšpektoráty práce (IP) v rámci svojich kompetencií kontrolujú širokú škálu zamestnávateľov, teda aj tých, ktorí využívajú prácu zamestnancov na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

"Ak inšpektori práce zistia, že zamestnávateľ využíva zamestnancov – dohodárov, preverujú, či sú dohody uzatvorené v písomnej forme, čo podmieňuje ich platnosť. Ďalej, či sú zamestnanci prihlásení do registra Sociálnej poisťovne, čo je podmienkou, aby nebol výkon práce definovaný ako nelegálne zamestnávanie. Zisťujú a hodnotia aj podmienky vykonávania tej-ktorej práce, napríklad v oblasti pracovného času a odmeňovania," pripomenula Vorobelová.

Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že boli porušené jeho práva vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu, má možnosť podať podnet na zamestnávateľa na príslušnom inšpektoráte práce. Rovnakú možnosť majú študenti, ale aj osoby bez štatútu študenta, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd, napríklad je realizovaná iba ústnou formou.

Inšpektoráty práce majú v kompetencii aj pracovno-právne poradenstvo, nevyplatené mzdy či porušovanie bezpečnostných predpisov na pracoviskách. Posudzujú vznik, zmenu a skončenie pracovných pomerov, mzdové podmienky a pracovné podmienky zamestnancov vrátane pracovných podmienok žien, mladistvých, domáckych zamestnancov. Vykonávajú aj dozor nad dodržiavaním bezpečnostných predpisov, ako i predpisov, ktoré upravujú zákaz nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania.

Zamestnávateľovi za porušenie pracovnoprávnych predpisov hrozí finančný postih až do 100.000 eur. Zamestnanci si však svoje pracovnoprávne nároky, vrátane mzdových, musia uplatniť na súde.

Viac o téme: Domáce Zamestnávatelia Zamestnávanie Inšpektorát práce IP Dohodári Dohodár Zamestnávanie dohodárov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy