Hľadajú sa ľudia na prácu s čerpaním eurofondov

Do roku 2016 bude treba ďalších 747 zamestnancov pri eurofondoch.Do roku 2016 bude treba ďalších 747 zamestnancov pri eurofondoch. Zdroj: thinkstock.com

Do roku 2016 bude potrebné zvýšiť počet zamestnancov pri eurofondoch o takmer 750. Najviac zamestnancov bude chýbať ministerstvu práce, rezortu vnútra a ministerstvu hospodárstva.

Na prácu okolo čerpania fondov Európskej únie v nasledujúcich dvoch rokoch nebudú stačiť súčasné administratívne kapacity štátnej správy. Ukázala to analýza, ktorú si dala vypracovať vláda SR. Materiál, ktorý schválil kabinet Roberta Fica (Smer-SD), konštatuje, že do roku 2016 by bolo potrebné zvýšiť počet zamestnancov pri eurofondoch o takmer 750. Dodatočné zdroje však musia jednotlivé orgány nájsť v nových operačných programoch.

Hlavným dôvodom navýšenia je podľa kancelárie podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho paralelná implementácia dvoch programových období. Prostriedky z aktuálneho obdobia 2007 až 2013 je možné čerpať do konca budúceho roka a úradníkov čaká administratívne náročné ukončovanie operačných programov. Zároveň sa už začalo nové programové obdobie 2014 až 2020, v ktorom by sa po schválení operačných programov malo o niekoľko mesiacov spustiť čerpanie ďalšieho balíka eurofondov.

"Z uvedených dôvodov je preto potrebné v prechodnom období minimálne do konca roku 2016 posilniť administratívne kapacity," uviedla kancelária.

V končiacom sa sedemročnom období vyčlenila únia pre Slovensko celkovo vyše 11 miliárd eur prostredníctvom 11 operačných programov. V tomto čase malo implementáciu fondov na starosti 12 ústredných orgánov štátnej správy spolu s ďalšími 15 subjektmi. Dokument vyčísľuje, že celkovo sa na procese podieľalo 1827 pracovníkov. V najbližších dvoch rokoch by ich malo podľa analýzy pribudnúť 747. V novom programovom období má Slovensko k dispozícii približne 15 miliárd eur v rámci siedmich hlavných a niekoľkých ďalších operačných programov.

V absolútnych číslach bude najviac zamestnancov chýbať ministerstvu práce, a to 160. Percentuálne však najväčší deficit administratívnych kapacít pocíti rezort vnútra, ktorému analýza odporúča zvýšiť ich počet o 738 %, a to zo súčasných 21 na 176. Ministerstvo bude totiž zastrešovať nový operačný program Efektívna verejná správa. Rezort hospodárstva by mal potrebovať k dnešným 180 dodatočných 143 zamestnancov, životné prostredie k 160 ešte 48 a stavy rezortu financií by sa mohli rozšíriť o 79 pracovníkov na 387. Samotný úrad vlády by mohol do procesu zapojiť o 51 ľudí viac. O niečo menej by mal stúpnuť počet zamestnancov ministerstvu kultúry z 20 na 33 a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) z 15 na 25. Ten vykonáva dohľad nad verejnými obstarávaniami pri eurofondových projektoch.

Ako upozornila kancelária podpredsedu vlády, uvedené počty sú len odhadom potreby vyplývajúcom z analýzy a rozhodnutie je na konkrétnych ministerstvách a úradoch. Tie môžu využiť aj svojich súčasných zamestnancov, ktorí sa doteraz venovali iným činnostiam.

"Akékoľvek navýšenie alebo vytvorenie nových štátnozamestnaneckých miest musí subjekt prerokovať s ministerstvom financií, pričom nesmie dôjsť k navýšeniu požiadaviek na štátny rozpočet a všetky nové miesta musia byť financované v rámci prostriedkov Európskej únie," zdôraznila s tým, že po roku 2016 sa požiadavky na zamestnancov opätovne prehodnotia.

Viac o téme: Domáce Práca Zamestnanie Zamestnanosť Eurofondy Čerpanie eurofondov Štátni zamestnanci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy