Nelegálne zamestnávanie: Ako funguje ‚Kobra‘ na Slovensku

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nelegálne zamestnávanie na Slovensku odhaľuje a vyšetrujú inšpektoráty práce. Špecializovaný útvar s názvom Kobra vedie Miroslava Skičková. V minulom roku sa podarilo odhaliť viac ako 8 tisíc porušení Zákonníka práce. Viac o činnosti Kobry prezradí jej šéfka, ktorá odpovedala na nezodpovedané otázky z online rozhovoru spred týždňa.

 

Nemyslíte si, keby sa prepojili systémy Sociálnej poisťovne a úradov práce, že by sa ušetrilo množstvo ľudí, prostriedkov a výsledok by bol lepší? (Fero)

Ľudí v teréne potrebujeme viac, nie menej. A čo sa týka systémov, určitá prepojenosť je tu už aj teraz. Inšpektoráty práce ako aj úrady práce majú možnosť vstupovať do databázy Sociálnej poisťovne a zisťovať údaje potrebné ku kontrolám, taktiež Národný inšpektorát práce prevádzkuje centrálny register subjektov, ktorí porušili zákaz nelegálneho zamestnávania, do ktorého sa nahrávajú zistenia inšpektorátov práce a úradov práce. Inšpektoráty práce oznamujú zistené prípady nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania Sociálnej poisťovni, príslušnému UPSVaR, príslušnému úradu práce, príslušnému daňovému úradu, prípadne cudzineckej polícii. Rovnako všetky spomenuté orgány spolupracujú pri rôznych spoločných kontrolách. Prepájanie systémov štátnych orgánov pokračuje a bude stále užšie a efektívnejšie.

Aký je prínos Kobry, keď väčšina podnikateľov aj naďalej vypláca gro mzdy na ruku? Súhlasím s tým, že na dohodu musia byť dvaja, ale keď zamestnanec nemá  na výber, tak sľúbi hocičo. Zamestnávateľ tak dostáva zamestnanca do nevýhodnej pozície, ale ten si ani nedovolí napísať sťažnosť, lebo mu následne urobí zlé meno v meste, že ho nikde nechcú zamestnať. Ochrana zamestnancov je veľmi zlá. Všetci, čo tu žijú, vedia, ako to funguje, teda aj zamestnanci z Kobry. Myslím si, že nič sa kontrolou v spoločnosti nezmení. (Jano)

Prínos Kobry je zrejmý najmä v oblasti nelegálneho zamestnávania a výsledkom činnosti inšpektorov práce je to, že v odhalených prípadoch nelegálneho zamestnávania je zamestnávateľom nariadené uzavrieť pracovnoprávny vzťah a tento zlegalizovať. Kontrolu pracovných podmienok ako takých Kobra nevykonáva. Tým sa na inšpektorátoch práce zaoberajú iní inšpektori práce.

Obchádzanie odvodových povinností a okrádanie samotných zamestnancov sa na Slovensku deje, tak ako to aj Vy píšete, so súhlasom dvoch strán. Nebudete súhlasiť Vy, bude súhlasiť niekto iný.

Ak sú zamestnanci súčinní so zamestnávateľom pri obchádzaní zákona, resp. pri jeho porušovaní, neváľajte všetku vinu na štát. Inšpektoráty práce pri svojom personálnom obsadení a množstve úloh, ktoré plnia, presadzujú ochranu zamestnancov. Ale najprv o tú ochranu musia mať zamestnanci skutočný záujem a nie ju mariť podpisovaním takých dokumentov a prevzatých súm mzdy, ktoré svedčia o tom, že zákon sa dodržiava, hoci prax je iná.

Koľko ľudí je zamestnaných v projekte Kobra? Nepotrebujete posilu? (Tatiana)

V súčasnosti pracuje v útvaroch kontroly nelegálneho zamestnávania 36 zamestnancov. Rozšírenie počtu zamestnancov je otázkou na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Miroslava Skičková, šéfka ,,Kobry“ Galéria fotiek (4) Zdroj: red.

Koľko zamestnancov má Kobra?  Aké výsledky dosiahla? (Nevedomka)

„Kobra“ má 36 zamestnancov na celom Slovensku. Tí skontrolovali za prvý rok svojej činnosti 10 751 subjektov, 25 562 osôb, z toho bolo odhalených 682 zamestnávateľov, ktorí nelegálne zamestnávali a bolo odhalených 1 243 nelegálne zamestnaných osôb. Bolo navrhnutých 689 pokút v sume 2 169 800 eur.

Prečo sa voláte Kobra? Nedalo sa niečo slovenské: zmija, salamandra, pavúk. Na Slovensku kobry nežijú. (Alena)

Kobra sa nevoláme, Kobra nám hovoria novinári a verejnosť (neviem prečo to nie je iné zvieratko). Na inšpektorátoch práce boli zriadené útvary kontroly nelegálneho zamestnávania.

Zaujíma ma ako dopadli, pri vašich kontrolách firmy podnikajúce v doprave, ktoré sídla v hlavnom meste a majiteľmi sú občania iných krajín EU.  (Marián)

V takýchto firmách sa vykonáva práve v tomto období kontrola Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky v spolupráci s Inšpektorátom práce Bratislava. Tieto kontroly sa vykonávajú najmä na základe podnetov z kontrolných orgánov členských štátov EÚ alebo podnetov Európskej komisie. Závery zatiaľ nemám k dispozícii.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstock.com

Pred niekoľkými rokmi môj zamestnávateľ podplatil zamestnancov IP po 10 tisíc SKK, aby problém s krúžkami „nevideli“. Vodiči nákladných áut bežne nedodržiavajú stanovený čas na jazdu a odpočinok, pretože ich sám majiteľ firmy naháňal, aby všetko stíhali načas a nemusel zamestnať ďalších vodičov a kupovať ďalšie autá. Asi by bolo vhodné posvietiť si aj na tých, ktorí vykonávajú  kontroly. (Danka)

Inšpektori práce sú kontrolovaní v rámci vnútorných kontrol inšpektorátov práce ale aj Národným inšpektorátom práce. Sú to štátni zamestnanci, ktorí musia dodržiavať zákon. Ak máte vedomosť o skutočnostiach uvedených vo Vašej otázke, odporúčam Vám tieto oznámiť príslušnému inšpektorátu práce, Národnému inšpektorátu práce alebo orgánom činným v trestnom konaní. Môžete využiť aj protikorupčnú linku 0800 500 205.

Ešte nikdy som nevidel Kobru, ako kontroluje SBS-ky. Nemáte ani predstavu, ku akým podvodom prichádza zo strany zamestnávateľov. (Marcel)

Kobra, alebo presnejšie útvary kontroly nelegálneho zamestnávania, pracujú operatívnym spôsobom vo všetkých odvetviach ekonomických činností zamestnávateľov či nelegálnych zamestnávateľov. Sú medzi nimi aj súkromné bezpečnostné služby. Taktiež sa u týchto zamestnávateľov vykonávajú štandardné inšpekcie práce vo všetkých oblastiach dozoru inšpekcie práce. Porušovania pracovnoprávnych predpisov sú orgánmi inšpekcie práce odhaľované a zamestnávateľom je ukladaná povinnosť zosúladiť zistený nezákonný stav s platnými právnymi predpismi vrátane povinnosti uspokojiť prípadné neuspokojené nároky zamestnancov, a to aj za spätné obdobie. Avšak stále sa stretávame so zisteniami, že ani tieto opatrenia, ani uložená sankcia, nebráni takýmto porušovateľom zákonov opakovane porušovať zákon a nevylučujem, že mnoho iných porušovateľov zákonov, u ktorých nebola vykonaná inšpekcia práce, tak činí beztrestne doteraz. Ak máte vedomosť o tom, že konkrétny zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti vyplývajúce mu z pracovnoprávnych vzťahov zamestnancov, môžete podať podnet na príslušnom inšpektoráte práce, kontakty nájdete na stránke Národného inšpektorátu práce.

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Kobra Nelegálne zamestnávanie Inšpektorát práce IP Miroslava skičková Národný inšpektorát prác
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy