Štrajk vo Volkswagene nebude! Zamestnanci dosiahli svoje

Volkswagen SlovakiaVolkswagen Slovakia Zdroj: VW Slovakia

Štrajk v automobilovej spoločnosti Volkswagen Slovakia sa konať nebude. Zástupcovia zamestnancov sa s vedením firmy dohodli na zvýšení platov.

Zamestnávateľ podľa šéfa podnikových odborov Zoroslava Smolinského splnil požiadavky odborárov na 80 až 85 %. Platnosť starej vypršala koncom marca.Platnosť novej kolektívnej zmluvy bude do 30. septembra 2015.

Odborári hovoria o morálnom víťazstve.

"S výsledkom sme spokojní, celé nás to stálo veľa síl. Momentálne ani nie je tak dôležité, o koľko percent sme navýšili platy, ale považujem to celé skôr za morálne víťazstvo. Pretože je veľmi ponižujúce, čo predviedlo vedenie spoločnosti. Som rád, že sa nám podarilo uchrániť česť našich zamestnancov pred celým Slovenskom a, samozrejme, aj pred ostatnými kolegami v rámci koncernu," uviedol Zoroslav Smolinský, šéf podnikových odborov.

Smolinský dúfa, že podobná situácia sa už v budúcnosti nezopakuje.
 

Výsledok kolektívneho vyjednávania vo Volkswagen Slovakia je takýto:

  • zvýšenie tarifných miezd od 1. apríla 2014 o 2,4 %
  • ďalšie zvýšenie tarifných miezd o 2,3 % od 1. januára 2015
  • jednorázové platby v celkovej výške 280 eur
  • skrátenie pracovného času z 37,5 na 36 hodín týždenne
  • zaistenie zamestnanosti do konca roku 2017

Na zabezpečenie čo  najvyššej flexibility aj do budúcnosti, sa zmenili pravidlá týkajúce sa pracovného času a Konta pracovného času. Tarifný pracovný čas sa skráti z 37,5 na 36 hodín týždenne. Zvyšných 1,5 hodiny budú použité na odpracovanie konta pracovného času. To znamená, že aj dĺžka prítomnosti na pracovisku zostáva nezmenená 37,5 hodiny týždenne.

"Dohodu sa nám podarilo dosiahnuť za rokovacím stolom. Výsledok zodpovedá našej ponuke. Zvýšenie mzdy a zároveň skrátenie pracovného času. Pre našich zamestnancov sú to atraktívne podmienky," uviedol Eric Reuting, člen predstavenstva pre personálnu oblasť VW SK.

Kolektívne vyjednávanie medzi vedením firmy a odbormi sa začalo v januári. Dohodu vo väčšine bodov dosiahli už skôr, mesiace ich rozdeľovala predstava o mzdách zamestnancov. Zamestnávateľ navrhoval zníženie platov o 4 % z dôvodu šetrenia, čo odborári odmietli. Sami požadovali šesťpercentný nárast miezd. Koncom marca vyhlásili štrajkovú pohotovosť a posledné rokovania sa uskutočnili za účasti sprostredkovateľa. Firma zamestnáva na Slovensku 9400 ľudí v troch závodoch – Bratislave, Martine a Košiciach. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov je vyše 1500 eur.
 

Viac o téme: Odbory Domáce Štrajk Zamestnanci Vyjednávanie Volkswagen slovakia VW
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR; Volkswagen Slovakia

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy