Dobrovoľníctvu na Slovensku chýba osveta (1. časť)

Dobrovoľníctvu na Slovensku chýba osveta.Dobrovoľníctvu na Slovensku chýba osveta. Zdroj: photl.com

Pracuješ ako dobrovoľník? Oplatí sa ti to? Takéto otázky dostáva človek, ktorý sa zapája do dobrovoľníckej činnosti. Dobrovoľníctvo je na Slovensku vnímané viac negatívne, ako pozitívne. Odlišná situácia je však v zahraničí, kde majú nielen kandidáti ale aj zamestnávatelia odlišný postoj k dobrovoľníctvu.

Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici v rámci projektu Dobrovoľníctvo – cesta k zamestnaniu zrealizovala v spolupráci s pracovným portálom Kariéra.sk prieskum o dobrovoľníctve na Slovensku. Prieskum sa uskutočnil v období od augusta 2013 do januára 2014 a zapojilo sa do neho 165 zástupcov a zástupkýň organizácií pracujúcich v oblasti služieb a poradenstva, obchodu, výroby, finančných služieb a iného zamerania.

Výsledky z prieskumu o dobrovoľníctve potvrdili konzervatívny postoj Slovákov k tejto činnosti. Bohužiaľ je dobrovoľnícka činnosť vnímaná na Slovensku odlišne ako v zahraničí. V mnohých krajinách považujú ľudia dobrovoľníctvo ako voľnočasovú aktivitu, alebo ako spôsob, vďaka ktorému môžu nadobudnúť nové vedomosti a zručnosti.

„Na Slovensku chýba nielen právny rámec uznávania neformálneho vzdelávania a teda aj kompetencií nadobudnutých prostredníctvom dobrovoľníctva, ale aj záujem inštitúcií formálneho vzdelávania a zamestnávateľov,“ Alžbeta Mračková, prezidentka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií.

Problém na Slovensku je na obidvoch stranách. Organizáciám chýbajú skúsenosti s prácou s nezamestnanými dobrovoľníkmi a uchádzači o zamestnanie nemajú informácie o tom, ako by mohli dobrovoľnícke skúsenosti využiť alebo ako vďaka tejto výhode môžu získať prácu.

V prvom rade však musia kandidáti získať pracovné skúsenosti, ktoré môžu neskôr pred potenciálnym zamestnávateľom prezentovať. Zoznam dobrovoľníckych činností nájdu aj na pracovnom portáli Kariéra.sk., kde je na to vyhradená špeciálna sekcia Dobrovoľníctvo.

„V dobrovoľníckej činnosti vidíme zaujímavú príležitosť pre uchádzačov o zamestnanie na získanie nových zručností, kontaktov a skúseností.  Uchádzač vďaka týmto aktivitám môže deklarovať budúcemu zamestnávateľovi svoju aktívnosť, usilovnosť, komunikatívnosť či iné pozitívne vlastnosti. Kariéra.sk vníma dobrovoľníctvo ako zmysluplnú činnosť, preto má na našom portáli vyhradený vlastný priestor,“ hovorí Katarína Zemanová z portálu Kariéra.sk.

Fakty o dobrovoľníctve na Slovensku:

  1. Dobrovoľnícke aktivity ľudí na Slovensku nie sú zamestnávateľmi vnímané pozitívne. Až pre 73,3 percent zamestnávateľov nie je táto informácia dôležitá. Inak vnímajú dobrovoľnícke skúsenosti mimovládne organizácie.
     
  2. Uchádzači o zamestnanie, ktorí niekedy v živote vykonávali dobrovoľnícku činnosť, sa s ňou pred potenciálnym zamestnávateľom neprezentujú. Veľmi zriedka a takmer nikdy sa s prezentáciou stretáva 78,8 percent organizácií.
     
  3. Dôležitými faktormi pri výbere zamestnancov z pohľadu organizácie sú sociálne a komunikačné kompetencie kandidáta a jeho vedomosti a zručnosti preukázané pri pracovnom pohovore.
Viac o téme: Prieskum Činnosť Kariera.sk Dobrovoľníctvo Dobrovoľnícka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red., Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy