Každému šiestemu zamestnancovi hrozí na pracovisku stres

Hlavnými príčinami stresu sú zlé vzťahy na pracovisku, vysoké nároky zamestnávateľov na podávanie výsledkov a výkonu, prostredie, v akom ľudia pracujú.Hlavnými príčinami stresu sú zlé vzťahy na pracovisku, vysoké nároky zamestnávateľov na podávanie výsledkov a výkonu, prostredie, v akom ľudia pracujú. Zdroj: photl.com

Jedno je isté. Zamestnancov hrozí na pracovisku stres. Aby si však nepoškodzovali zdravie, nemali by sa báť sťažovať na stres v práci. Ďalšou možnosťou, ako mu predísť je sebareflexia alebo analýza svojej motivácie a potrieb.

Prevencia negatívneho vplyvu stresu na zamestnancov, zamestnávateľov a spoločnosť je cieľom pripravovanej kampane Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA) s názvom Zdravé pracoviská 2014 – 2015, ktorú oficiálne vyhlásia v apríli tohto roka.

V rámci európskeho prieskumu sa zistilo, že viac ako 40 % zamestnávateľov považuje riadenie psychosociálnych rizík za ťažšie ako riadenie tradičných rizík bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, najmä z dôvodu citlivosti problematiky a nedostatku odborných znalostí.

"Skutočnosťou je, že až každý šiesty zamestnanec bude trpieť poruchou duševného zdravia," uvádza EU-OSHA.

Kampaň poskytne pomoc a poradenstvo zamestnancom a zamestnávateľom, aby dokázali identifikovať stres na pracovisku a účinne proti nemu bojovať. Zamestnávateľov má presvedčiť, že zavedenie opatrení na podporu duševnej pohody je dôležité pre udržanie motivovanej a zdravej pracovnej sily a zamestnancov chce povzbudiť, aby sa nebáli sťažovať na stres v práci.

"Hlavnými príčinami stresu sú zlé vzťahy na pracovisku, vysoké nároky zamestnávateľov na podávanie výsledkov a výkonu, prostredie, v akom ľudia pracujú. Zo strany zamestnanca je to zlé riadenie času, preceňovanie svojich síl a kompetencií," myslí si odborníčka na sociálnu a pracovnú psychológiu Beáta Dvorská.

Predísť sa tomu podľa nej dá sebareflexiou či analýzou svojej motivácie a potrieb.

"Nájsť si čas na seba, svoju rodinu, pretože tá mu pomôže prísť na iné myšlienky," uzatvára.

Najviac ohrozenými stresom a nadmernou psychickou záťažou sú podľa Dvorskej manažéri, zamestnanci školstva a nemocníc. Potvrdzuje to učiteľka Súkromnej strednej odbornej školy v Revúcej Alena Koroľová.

"Stres u mňa spôsobuje množstvo nárazovej práce, veľa administratívy a niekedy žiaci, ich neochota vzdelávať sa, a tým aj môj pocit zbytočnej práce," sťažuje sa.

"Stres však zvládam vďaka dobrému kolektívu, pochopeniu rodiny, dobrej knihe a prítomnosti mačiek," dodáva.

 

Viac o téme: Domáce Zdravie Stres Duševné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy