Zmena pre dohodárov: Práca na dohodu bude obmedzená!

Práca na dohodu bude obmedzená!Práca na dohodu bude obmedzená! Zdroj: photl.com

Trvanie dohôd bude obmedzené po novom iba na jeden rok. Zmeny sa dotknú nielen ľudí pracujúcich na dohody, ale aj študentov. Dohoda o brigádnickej práci študentov by sa mala končiť po dvanástich mesiacoch.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR do návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení zahrnulo aj novelizačné články, ktorými sa mení a dopĺňa Zákonník práce. Návrh zákona, ktorý má riešiť najmä vyplácanie dôchodkov z druhého penzijného piliera, tak má priniesť ďalšiu novinku, a to v podobe obmedzenia trvania dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru. Novelu zákona dnes schválila vláda.

"V záujme potreby riešenia problémov, ktoré sa vyskytli v aplikačnej praxi v súvislosti s dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, sa navrhuje upraviť maximálne trvanie týchto dohôd, ako aj splatnosť odmeny, výplatu odmeny, zrážky z odmeny a poradie zrážok z odmeny, plynúcej z týchto dohôd," uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe.

Rezort práce v novele navrhuje obmedziť trvanie dohody o vykonaní práce najviac na jeden rok. Tým sa má zamedziť zneužívaniu tohto inštitútu v sociálnom poistení.

"V prípade neobmedzeného trvania dohôd s nepravidelným odmeňovaním sa zamestnávateľ vyhýbal odvádzaniu poistného na dôchodkové poistenie," skonštatovalo MPSVR SR.

Zmeny by sa mali dotknúť aj študentov, ktorí brigádujú na dohodu. Rezort práce urobil ústupky zamestnávateľom v oblasti trvania dohôd.

"Ministerstvo práce akceptuje aj pripomienky sociálnych partnerov. Po istej aplikačnej praxi sme prišli k tomu, že je možnosť v niektorých prípadoch zneužiť dohody, práve preto sme mali záujem obmedziť trvanie dohôd," vysvetlil šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

Pôvodne rezort práce navrhoval upraviť trvanie dohody o brigádnickej práci študentov tak, aby sa táto končila vždy ku koncu kalendárneho roka, v ktorom sa uzatvára. Po novom však budú môcť zamestnávatelia dohody so zamestnancami uzatvárať na 12 mesiacov.

"Akceptovali sme pripomienky zamestnávateľov a dnes som predložil na rokovanie vlády návrh zákona, kde je inak uvedené toto časové obmedzenie. Nejde o kalendárny rok, ale dvanásť mesiacov po sebe, to znamená bez ohľadu na to, kedy je tá dohoda v rámci roka uzavretá. Myslím si, že budú spokojní aj samotní zamestnávatelia a zamedzíme tým zneužitiu týchto dohôd," povedal Richter.
 

Viac o téme: Na Domáce Práca Študent Dohoda Študenti O Dohodári Dohodu Dohodár Práci Brigádnickej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy