Tento rok bude v znamení boja proti nezamestnanosti

V roku 2014 je pre nás výzvou najmä politika zamestnanosti.V roku 2014 je pre nás výzvou najmä politika zamestnanosti. Zdroj: photl.com

Na Slovensku si najťažšie hľadajú prácu mladí ľudia po skončení štúdia a päťdesiatnici, ktorí stratili dlhoročné zamestnanie. Politika trhu práce sa bude preto aj v tomto roku zameriavať na znevýhodnených uchádzačov o prácu.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa počas roka 2013 venovalo trom politikám - politike zamestnanosti, sociálnej a dôchodkovej politike.

"Zo všetkých týchto troch oblastí sa postupne realizovali zásadné koncepčné legislatívne materiály. V súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovom konaní anuitná novela," zhodnotil fungovanie rezortu minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Zároveň avizoval, že v budúcom roku bude pre rezort veľmi dôležité dokončenie návrhu zákona o takzvanom minimálnom dôchodku. Ministerstvo práce sa sústredí aj na prijatie ďalších opatrení na zníženie nezamestnanosti na Slovensku.

"Politika zamestnanosti je pre nás výzvou, ktorá však nie je aktuálna len pre jeden kalendárny rok, ale pre dlhšie časové obdobie. Je to najväčšia výzva pre rok 2014," uviedol Richter.

Podľa jeho slov bude potrebné prijať také opatrenia, ktoré pomôžu znížiť nezamestnanosť Slovákov. V tejto oblasti bude podľa ministra práce potrebná nielen spolupráca medzi jednotlivými ministerstvami, ale aj s podnikateľskými subjektmi.

"Je veľmi dôležité pokračovať v procesoch, ktoré sa naštartovali v roku 2013. Uvažujeme o inkluzívnej práci, ktorá by mala byť aktuálna pre budúci rok a kde úzko spolupracujeme s Inštitútom zamestnanosti," priblížil Richter.

Na Slovensku si v súčasnosti prácu najťažšie hľadajú mladí ľudia a občania starší ako 50 rokov. Ministerstvo práce sa preto ešte koncom tohto roka s Inštitútom zamestnanosti dohodlo na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá sa od začiatku roka 2014 bude špecializovať na opatrenia pomáhajúce pri riešení zamestnávania znevýhodnených nezamestnaných, napríklad prostredníctvom nástrojov sociálnej ekonomiky.

"Pre rok 2014 je výzvou otázka politiky zamestnanosti. Vývoj sa bude odrážať aj od vývoja ekonomiky. Vzhľadom na prognózy je však táto úloha realizovateľná. V roku 2016 by sme sa radi v nezamestnanosti dostali na úroveň priemeru eurozóny," dodal Richter.

Viac o téme: Domáce Nezamestnanosť Richter Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy