Študentov prevažne 'sponzorujú' rodičia

Slovenskí vysokoškoláci minú počas školského roka v priemere 3600 eur.Slovenskí vysokoškoláci minú počas školského roka v priemere 3600 eur. Zdroj: photl.com

Slovenskí vysokoškoláci minú počas školského roka v priemere 3600 eur. Ich výdavky im však väčšinou uhrádzajú rodičia. Nájdu sa vška aj takí, ktorí sú nútení brigádovať. Brigády využívajú hlavne počas školských prázdnin.

Na školné či učebnice potrebujú vysokoškoláci okolo 360 eur. Zvyšok peňazí zhltnú voľný čas, strava, ubytovanie, doprava a nákupy. Najvyššie finančné nároky majú študenti Ekonomickej univerzity, najmenej minú vysokoškoláci z Katolíckej univerzity. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre VÚB banku realizovala agentúra 2muse.

Ako predstavitelia banky informovali na stretnutí s novinármi, takmer 80 % zo sumy je približne rovnomerne rozdelených medzi voľný čas, stravu, ubytovanie a nákupy. Výdavky na školné a literatúru tvoria len 10 % a zvyšná desatina ide na dopravu.

Najnákladnejší život majú študenti:

  1. Ekonomickej univerzity (4400 eur)
  2. Univerzity Mateja Bela (4000 eur)
  3. Žilinskej univerzity (3800 eur)

Najmenšie finančné nároky majú študenti Slovenskej technickej univerzity (2700 eur) a Katolíckej univerzity (2100 eur).

Dve tretiny vysokoškolákov hovoria, že majú dostatok peňazí, no mnohí sa zároveň obávajú finančnej náročnosti štúdia. Zdrojom financií sú pre nich predovšetkým rodičia (83 % študentov). Dve tretiny vysokoškolákov pre peniaze brigádujú počas leta a len o niečo menej aj počas školského roka.

Zháňate brigádu? Ponúkame vám viac ako 100 brigád na pracovnom portáli Kariera.sk

Viac o téme: Študent Študenti Brigáda Vysokoškoláci Učebnice Náklady Brigády
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy