Menia sa podmienky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Podľa nej musí zamestnávateľ zabezpečiť pitný režim na pracovisku podľa vnútorného predpisu.

Podmienky bezpečnosti a ochrany života a zdravia zamestnancov pri práci sa upravia. Ide najmä o zmeny podmienok pri poskytovaní rekondičných pobytov, ale aj ustanovenie profesií, pri ktorých je zdravotná spôsobilosť na prácu podmienkou na vydanie dokladu o absolvovaní výchovy a vzdelávania na obsluhu a vykonávanie niektorých činností.

Vyplýva to z novely zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci z dielne ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

V prípade rekondičných pobytov novela zavádza napríklad skrátenie doby výkonu vybraného povolania, ktorá je podmienkou účasti na rekondičnom pobyte. Dôvodom je podľa ministerstva práce zvýšenie starostlivosti o zamestnancov.

Zároveň sa po novom upravuje to, aby zamestnávateľ zabezpečoval pracovníkom pitný režim podľa vnútorného predpisu, ktorým upraví podrobnosti potrebné na jeho zabezpečenie. Predlžuje sa tiež doba, po ktorej môže firma či zamestnanec požiadať o vydanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie, ak bolo oprávnenie odobraté za nedodržanie zákonom stanovených podmienok.

Ďalšie schválené zmeny:

Rekondičný pobyt je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancovi, ktorý vykonáva vybrané povolanie, v záujme predchádzania vzniku chorôb z povolania. Za rekondičný pobyt sa považuje aj rehabilitácia súvisiaca s prácou, ktorú zamestnávateľ zabezpečuje zamestnancovi priebežne počas výkonu práce.

Podľa najnovšej úpravy zamestnávateľ zabezpečuje rekondičný pobyt aj v prípade, ak zamestnanec je pri práci vystavený hluku. Na takomto pobyte je povinný zúčastniť sa zamestnanec, ktorý nepretržite vykonáva prácu zaradenú do tretej kategórie počas najmenej šiestich rokov a zamestnanec, ktorý nepretržite vykonáva prácu zaradenú do štvrtej kategórie počas najmenej piatich rokov.

Do 3. kategórie sa radia práce, pri ktorých faktory (napríklad hluk, vibrácie, expozícia elektromagnetického poľa) neprekračujú ustanovené limity. K týmto profesiám patrí napríklad stolár alebo pracovník v energetike. Do 4. kategórie patria práce, pri ktorých nie je možné znížiť faktory, prípadne práce, pri ktorých sa kombinujú faktory s kategóriou 3.

Na rekondičnom pobyte je zamestnanec povinný zúčastniť sa raz za štyri roky, ak odpracoval v tomto období vo vybranom povolaní najmenej 800 pracovných zmien. Ďalšia zmena sa týka aj dĺžky rekondičného pobytu. Tá musí byť najmenej 7 dní.

Zamestnávateľ je aj povinný bezplatne zabezpečovať zamestnancom pitný režim, ak to vyžaduje ochrana ich života alebo zdravia, a poskytovať umývacie, čistiace a dezinfekčné prostriedky potrebné na zabezpečenie telesnej hygieny.

Ďalšia zmena sa týka doby vydania oprávnenia na výchovu a vzdelávanie. Fyzickým osobám alebo právnickým osobám, ktorým bolo odobraté oprávnenie na výchovu a vzdelávanie, môžu opätovne požiadať o vydanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie v rozsahu tej istej činnosti najskôr po uplynutí šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia a odobratí oprávnenia na výchovu a vzdelávanie. To sa však nevzťahuje na odobratie oprávnenia, ak osoba oprávnená na výchovu a vzdelávanie nemá odborného zástupcu s odbornou spôsobilosťou.

Viac o téme: A Ochrana Zmena Novela Podmienky Zákona Ochrana Pri Bezpečnosti Zdravia Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, ami, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy