Zoznam rizikových firiem zvýšil záujem podnikateľov

Zoznam rizikových firiem zvýšil záujem podnikateľov.Zoznam rizikových firiem zvýšil záujem podnikateľov. Zdroj: photl.com

Negatívnu platobnú disciplínu malo v roku 2011 až 518 zverejnených firiem. Predpokladá sa nárast firiem, ktoré budú pribúdať do zoznamu rizikových firiem.

Čierne listiny personálne a majetkovo prepojených firiem zo zoznamu platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie, budú podľa Slovenskej informačnej a marketingovej agentúry zrejme znova narastať. Spoločnosť SIMS, ktorá monitoruje firmy za účelom kreditného rizika, zaznamenala po zverejnení druhého zoznamu Finančnej správy SR, a to už 24 hodín po jeho zaradení do svojich databáz, viac ako 340 % nárast prístupov svojich klientov do registrov personálnej a majetkovej angažovanosti osôb a firiem podnikajúcich v SR.

Ako uviedol Igor Tinka zo spoločnosti SIMS, už v roku 2010 malo záporný hospodársky výsledok a záporné vlastné imanie 147 firiem z uvedeného zoznamu, rok 2011 nebol o nič priaznivejší. V záznamoch SIMS o negatívnej platobnej disciplíne sa nachádzalo od 1.1.2010 až 518 z 568 zverejnených firiem. Na 428 firiem bol podaný exekučný návrh, u štyroch prebehli aj exekučné dražby a 545 firiem podnikalo viac ako 2 roky.

Podľa Tinku viac ako 24 mesiacov si klienti SIMS monitorovali 125 firiem zo zoznamu. U troch firiem bude problém s vymáhaním pohľadávok nakoľko sú vymazané z Obchodného registra. Pre neplnenie svojich záväzkov je ich 15 v konkurze, 1 v likvidácii, u 8 prebieha reštrukturalizačný proces a podobný osud čaká väčšinu z nich. Zo zoznamu má negatívny Rating SIMS s prívlastkom vysoké riziko 488 právnických osôb.

 

Viac o téme: Domáce Zoznam Platobná Správa Firmy Podnikatelia Rizikové Finančná Disciplína Dlžníci Firiem
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy