Ste nezamestnaní a chcete si založiť živnosť? Počkať musíte 3 mesiace

Budúci malí podnikatelia a živnostníci musia splniť povinnú lehotu troch mesiacov na získanie príspevku.Budúci malí podnikatelia a živnostníci musia splniť povinnú lehotu troch mesiacov na získanie príspevku. Zdroj: photl.com

Trojmesačná čakacia lehota pre nezamestnaných, ktorí si chcú založiť živnosť a dostať príspevok na podnikanie sa nezruší.

Návrh novely zákona o službách zamestnanosti z dielne opozičných poslancov za SDKÚ-DS Ivana Štefanca a Pavla Freša plénum Národnej rady SR neodobrilo.

Budúci malí podnikatelia a živnostníci tak musia aj naďalej splniť povinnú lehotu troch mesiacov, počas ktorej musia byť evidovaní na úradoch práce, aby mohli dostať príspevok na podnikanie.

Štefanec návrh v pléne odôvodňoval aj tým, že takto by sa úplne zadarmo zvýšila zamestnanosť, pretože čakajúci budúci živnostníci by sa automaticky mohli zaradiť medzi zamestnaných.

Poslaneckou novelou chcela SDKÚ-DS skrátením čakacej lehoty navýšiť aj príspevok na živnosť o dávku v nezamestnanosti, a to najviac do výšky troch mesiacov. V praxi by tak nezamestnaný, ktorý bol na úrade práce napríklad jeden mesiac, po založení živnosti získal k príspevku na podnikanie ešte aj dávku v nezamestnanosti za ďalšie dva mesiace.

Podľa rezortu práce má však trojmesačná lehota, počas ktorej musí byť nezamestnaný na úrade práce, aby mu vznikol nárok na príspevok na živnosť, opodstatnenie. Lehota bola podľa ministerstva stanovená na to, aby sa vytvoril časový priestor, počas ktorého by si mohol nezamestnaný nájsť riadnu prácu bez automatickej podpory zo strany štátu.

 

Viac o téme: Domáce Nezamestnaní Podnikatelia Príspevok Doba Čakacia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy