Poľovačka na novú prácu začína: Napríklad aj na sociálnych sieťach

Prácu si môžete hľadať aj na sociálnych sieťach.Prácu si môžete hľadať aj na sociálnych sieťach. Zdroj: thinkstock.com

Dnes už úplne neplatí stará známa veta, keď nie ste na Facebooku, nežijete. Túto vetu by sme mohli mierne upraviť , kto nie je na iných sociálnych sieťach, ťažšie si nájde prácu.

Hľadanie práce je jednou z najdôležitejších pracovných činností nezamestnaných ľudí.  Pracovať môžu z domu, čo im však nesmie chýbať, je pracovný stôl, počítač, pripojenie na internet a základné technické skúsenosti.

 

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sociálne siete ako Facebook alebo Twitter sú iba o zábave, ale pravdou je, že je tu možné nájsť zaujímavé pracovné príležitosti. Chcete napríklad dostávať informácie o voľných pracovných miestach v spoločnosti? Dajte „like“ ich fanúšikovskej stránke. Hľadáte nové pracovné príležitosti vo vašom okolí? Stačí sa pozrieť „hashtagy“ (slovo alebo fráza označené predponou "#") na Twitteri alebo svoj upravený životopis zavesiť na sociálnu sieť Pinterest.

Prinášame vám tipy, ako môžete získať vysnenú prácu prostredníctvom sociálnych sietí. Na Slovensku je na hľadanie práce preferovaný LinkedIn alebo Facebook. Menej využívané sú Twitter a Pinterest.
 

  1. Twitter
    Twitter je mikroblog, ktorý využíva krátkosť odpovedí a to iba na 140 znakov. Musíte mať však svojich priateľov a followerov. Nasledujte ľudí, ktorí sú zaujímaví pre vašu kariéru. Nájdete tu aj rôzne spoločnosti, ktoré poskytujú rôzne pracovné ponuky. Registrácia na stránke je rýchla a po jej vyplnení môžete začať twittovať. Využiť môžete vyhľadávacie pole a pozrieť si výrazy , ktoré vás zaujímajú (práca, kariéra, alebo  názov spoločnosti). V niektorých príspevkoch sa využívajú aj symboly hashtagy, ktoré umožňujú  vystopovať a sledovať konkrétnu tému konverzácie, ako napríklad #práca, #pracovnaponuka.
     
  2. Facebook
    Na sociálnej sieti môžete v prvom rade udeliť like (Páči sa mi to) spoločnostiam, pracovným portálom alebo personálnym agentúram, ktoré majú na Facebooku založenú fanúšikovskú stránku.  Ak chcete byť s nimi v kontakte, tak pri funkcii  „Páči sa mi to“ na titulnej fotografii zaškrtnite políčko „Dostávať  upozornenia“. Napríklad na fanúšikovskej stránke pracovného portálu Kariéra.sk nájdete publikované  najzaujímavejšie pracovné pozície. Na sociálnej sieti je dôležité, aby ste si nastavili aj ochranu súkromia, kto všetko môže vidieť vaše príspevky a kto vám ich môže pridávať. Funkciu nájdete pri titulnom obrázku: Zobraziť záznam o činnosti/Nastavenia časovej osi. Nezabudnite si svoj profil na Facebooku aktualizovať. Ak si hľadáte prácu, doplňte si do svojho profilu aktuálne informácie v sekcii Informácie/Práca a vzdelanie a Životné udalosti a Kontaktné informácie.
     
  3. LinkedIn
    Pracovnú sociálnu sieť LinkedIn využívajú väčšinou odborníci  a headhunteri alebo personalisti. Ak máte dostatočne vyplnený profil a uchádzate sa o prácu v IT sfére, v oblasti riadenia  alebo reklamy, máte najlepšiu šancu, že si vás recruteri na sieti všimnú a oslovia vás. Na LinkedIn si pridávajte spojenia, t.j. ľudí, ktorých poznáte z vášho pracovného sveta. Tak isto si vás aj druhí ľudia môžu pridávať. LinkedIn je ukážkou vášho životopisu, prehľad vašej práce a vášho pracovného zmýšľania. Vaše skúsenosti a zručnosti  vám dokonca môžu potvrdiť aj ľudia vo vašich kontaktoch. Taktiež by ste tu mali sledovať spoločnosti, ktoré vás zaujali alebo by ste mali v budúcnosti záujem s nimi spolupracovať.
     
  4. Pinterest
    Pinterest je ako virtuálna nástenka všetkých vecí, ktoré v ľuďoch vyvolali záujem. Nie je to iba sieť, na ktorej sú umiestnené fotografie z rôznych udalostí alebo miest, ale umiestňovať tu môžete aj texty alebo videá. Zavesiť tu môžete dokonca aj váš životopis. Otázkou však zostáva, koľko spoločností využíva Pinterest na Slovensku, aby mohli zachytiť „vašu reklamu“. Pripájať tu môžete aj odkazy, čo vám pomôže získať pôvod daného obrázku alebo iného materiálu. Ak sa chcete pripojiť na sieti, musíte si tu vytvoriť účet. Bez účtu môžete iba prehliadať aktivity iných užívateľov. Do Pinterestu sa prihlásite cez váš existujúci Facebook účet, alebo sa registrujete emailom.

Nezabudnite však, že na sociálnych sieťach sa nemôžete chovať pasívne. Buďte aktívni, zapájajte sa do diskusií, zdieľajte, lajkujte a sledujte všetkých ľudí, ktorí by mohli byť prínosom pre vašu kariéru.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Viac o téme: Práca Hľadanie práce Facebook Sociálna sieť Twitter Sociálne médiá Sociálne siete Linkedin Pinterest
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy