7 dôvodov, prečo by ste mali byť na LinkedIn

Získajte profesionálne pracovné kontakty na sociálnej sieti LinkedIn.Získajte profesionálne pracovné kontakty na sociálnej sieti LinkedIn. Zdroj: thinkstock.com

Počuli ste už o profesijnej sieti LinkedIn? Pravdepodobne áno, keďže ide o jednu z najrýchlejšie rastúcich sociálnych sietí na svete, ktorá má takmer 280 miliónov registrovaných užívateľov. V čom sa teda skrýva jej čaro?

 

„LinkedIn ponúka výborný priestor na odprezentovanie vlastných znalostí a skúseností a zaujímavostí, ktoré zdieľa  užívateľ v rámci svojej profesionálnej siete kontaktov. Pre personalistov na Slovensku je  vynikajúcim nástrojom na oslovovanie vyšších profilov, ktoré sú v tejto sieti zastúpené viac. Personalista má k dispozícii hneď prehľad základných informácií o potenciálnom kandidátovi a vie tak rýchlejšie identifikovať, či je kandidát vhodný na hľadanú pozíciu,“ hovorí Michal Batis – Division Manager spoločnosti Grafton.

Niekto si možno povie, že sa nemá čím prezentovať na sociálnej sieti, alebo je absolvent školy a nemá dostatočné pracovné skúsenosti, ktoré by uverejnil na sieti. Manažér spoločnosti Grafton má však iný názor.

„Vytvoriť si svoj účet má určite význam pre všetkých ľudí, ktorí si chcú budovať svoju sieť kontaktov, chcú byť pravidelne informovaní o novinách z rôznych oblastí, alebo sa radi podelia o svoje profesionálne úspechy, poznatky, ktoré uverejňujú v podobe článkov, blogov... LinkedIn má určite význam pre vrcholového manažéra, ako aj pre študenta, či absolventa, ktorý nemá pracovné skúsenosti, ale na druhej strane pracoval na rôznych školských projektoch alebo spracoval zaujímavú diplomovú tému,“ hovorí Batis.

Mať svoj pracovný život takpovediac zavesení na sociálnej sieti LinkedIn vám síce môže pomôcť tomu, že vás osloví personalista. Ale mali by ste na sieti aj „žiť“. Zapájať sa do diskusií alebo zdieľať zaujímavé informácie zo svojej profesionálnej činnosti. Čím viac vašich kontaktov vám bude komentovať článok alebo ho označí funkciou Like, tým máte väčšie šance, že vaša myšlienka bude vyslaná do sveta.

„Ak si chcete cez LinkedIn hľadať prácu, mali by ste sa mu venovať aspoň pol hodiny denne, získavať nové kontakty a reagovať na zverejnené pracovné ponuky,“ hovorí Michal Batis z Graftonu.

Pozor však na to, čo sa rozhodnete publikovať, zdieľať alebo komentovať. Na LinkedIn patria informácie z pracovného sveta. Je to profesionálna sociálna sieť, ktorú si netreba zamieňať s Facebookom.

Ak sme vás ešte nepresvedčil, prečo byť na sieti LinkedIn, prinášame vám niekoľko informácii na zváženie:

  1. LinkedIn nie je obyčajný pracovný portál. Jeho hlavným benefitom je možnosť nadväzovania kontaktov s ľuďmi z vášho pracovného odvetvia, ktoré sa nazýva tiež networking.
  2. 66 % personalistov využíva LinkedIn pri hľadaní nových zamestnancov. Dôkladne vyplnený profil vám môže priniesť pozvánku na pracovný pohovor.
  3. Na svojom LinkedIn profile môžete uverejňovať publikácie, projekty alebo prezentácie, ktoré ste vytvorili. To vám pomôže vybudovať imidž profesionála, vaša online reputácia naberie na vážnosti.
  4. Až 85 % zamestnávateľov sa vyjadrilo, že pozitívne informácie, ktoré našli na webe, ovplyvnili ich rozhodovací proces pri nábore.
  5. Niektoré firmy uverejňujú pracovné ponuky iba na LinkedIn-e. Ak nechcete zbytočne prichádzať o zaujímavé pracovné príležitosti, nemali by ste tam chýbať.
  6. LinkedIn poskytuje prístup ku kvalitnému a aktuálnemu obsahu z vášho pracovného odvetvia. Staňte sa členom rôznych skupín, odoberajte príspevky firemných stránok, myšlienkových lídrov a buďte v obraze.
  7. Od februára tohto roku otvára LinkedIn možnosť blogovania pre všetkých užívateľov siete. Doteraz malo toto privilégium iba 25 000 profesionálov.
     

Aj pracovný portál Kariera.sk je na LinkedIn-e. Sledujte nás na sociálnej sieti!

 

Viac o téme: Sociálna sieť Linkedin Grafton Profesionálna sociálna sieť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Text Andrea Miklasová; Grafton

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy