11 vecí, ktoré by ste mali spraviť na LinkedIn, ak si chcete nájsť prácu

Každú druhú sekundu sa na svete pripoja noví užívatelia na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn a vy by ste mali byť medzi nimi.Každú druhú sekundu sa na svete pripoja noví užívatelia na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn a vy by ste mali byť medzi nimi. Zdroj: aki

Každú druhú sekundu sa na svete pripoja noví užívatelia na pracovnej sociálnej sieti a vy by ste mali byť medzi nimi. Vaša pracovná vizitka je veľmi dôležitá, aby ste získali prácu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

 

Pracovná sociálna sieť LinkedIn má 277 miliónov užívateľov. Ak ste na stránke zverejnili informácie z vášho životopisu, ale na nej „nežijete“, možno ste zmeškali  viaceré zaujímavé príležitosti. V dobe silnej sociálnej komunikácie je nesmierne dôležité, aby ste udržovali kontakty s ľuďmi. Na to sa však potrebujete zviditeľniť v oblasti, v ktorej pôsobíte a LinkedIn vám ponúka jednu z možností.

LinkedIn Galéria fotiek (2) Zdroj: int
Zaujímavosťou LinkedInu je, že na rozdiel od Facebooku, vidíte, kto si pozeral váš profil. Výnimkou sú iba prémiové účty, ktoré si môžu užívatelia predplatiť. Využívajú ich hlavne recruiteri, ktorí nechcú byť „videní“ pri lovení uchádzačov.


11 spôsobov, ako si môžete spraviť váš LinkedIn profil atraktívny:

  1. Nasledujte vplyvných ľudí cez službu LinkedIn Pulse
    Ak vás zaujímajú články od popredných svetových lídrov, nájdete ich publikované v záložke Záujmy/Pulse. Notifikácie o najzaujímavejších publikovaných článkov od britského filantropa Richarda Bransona alebo šéfa Microsoftu Billa Gatesa a ďalších vplyvných lídrov dostanete prostredníctvom emailu. Tí majú už dlhšiu dobu možnosť publikovať svoje články prostredníctvo previazaného Content management systému. Ten funguje ako istý druh blogu s obmedzenými funkciami a bez pokrytia mimo siete LinkedIn. Túto službu však už onedlho budú môcť využívať aj ostatní členovia.
     
  2. Zdieľajte relevantné články na vašej sieti alebo píšte vlastné texty
    LinkedIn je na rozdiel od Facebooku alebo Twitteru určený na zdieľanie obsahu, ktorý súvisí s vašim povolaním alebo odvetvím. Tu máte priestor, aby ste sa pochválili vašim novým zamestnaním, aby ste predstavili zaujímavý projekt spoločnosti, v ktorej pracujete, alebo iba zdieľali svoje poznatky a skúsenosti s ostatnými. Ako sme spomínali vyššie, LinkedIn onedlho spustí blogovací systém, vďaka ktorému budú môcť užívatelia šíriť blogovacie príspevky. Ak službu ešte nemáte sprístupnenú, môžete proces urýchliť a požiadať o predčasný prístup.
     
  3. Odstráňte ľudí, ktorých nepoznáte
    Na LinkedIn nie je podstatné, koľko máte ľudí  vo vašom profile, ale ako dôležití sú títo ľudia pre vás. Pozrite sa, či sa medzi nimi nenachádzajú takí, ktorých nepoznáte, alebo ktorých tu nechcete mať. Vymažete ich cez záložku Sieť/Kontakty a kliknutím na funkciu Odobrať spojenie.
     
  4. Monitorujte, kto zavíta na váš profil
    Chcete vedieť, ako atraktívny je váš profil na LinkedIn? Okamžite môžete získať spätnú väzbu v podobe informácie, kto si prezeral váš profil (záložka Profil/Kto si prezeral váš profil). Notifikácie dostanete aj prostredníctvom emailu.
     
  5. Pridajte sa do skupín, aby ste sa zviditeľnili
    Zviditeľniť sa môžete aj takým spôsobom, že sa pridáte do rôznych skupín. Ak neviete, kde začať, sociálna sieť vám ponúka viacero možnosti. Na pravom paneli nájdete navrhované „Skupiny, ktoré by vás mohli zaujímať“ alebo sa môžete zaradiť do skupiny vašej spoločnosti. Zapojením sa do skupín, zviditeľníte váš osobný profil.
     
  6. Nadviažte spojenie s ľuďmi, ktorých potrebujete
    Pridajte si na LinkedIn ľudí, ktorých poznáte. Na pravom paneli stránky nájdete ponuku ľudí, ktorých možno poznáte, ale nemáte ich ešte medzi vašimi kontaktmi (spojeniami). LinkedIn si síce vyžaduje, aby ste sa s druhou osobou poznali, čo musíte dokázať potvrdením emailovej adresy, avšak sú tu aj ďalšie možnosti. Môžete poslať personalizovaný email. Aj sám LinkedIn vám dá ďalšiu možnosť na pridanie kontaktov v sekcii „Ľudia, ktorých možno poznáte“. Kontakty v tejto sekcii si nevyžadujú žiadne overenie.
     
  7. Skúsenosti a referencie
    Dajte o sebe vedieť, v čom ste dobrí a požiadajte ľudí, aby vám napísali ich odporúčanie. Je už potom na nich, či vám udelia referenciu alebo nie. Užívatelia s referenciami majú dokonca až štyrikrát vyššiu šancu, že budú oslovení na základe vyhľadávania. Referencie si môžete pridať k svojmu profilu.
     
  8. Požiadajte ľudí o odporúčanie
    Hľadáte si prácu a nechcete nečinne čakať, kým vás headhunteri oslovia s pracovnou ponukou? Ľudí vo svojich kontaktoch môžete požiadať, aby vás odporučili napríklad v ich spoločnosti. Žiadosť o odporučenie  nájdete v sekcii Nastavenia/Užitočné odkazy/Spracovať svoje odporúčania a potom už len kliknúť na odkaz „Požiadať o odporúčanie.“
     
  9. Potvrďte schopnosti a skúsenosti ľudí, tzv. endersements
    Na LinkedIn môžete potvrdiť odborné skúseností druhých ľudí. Funkciu nájdete pod profesijnou históriou vo vašom profile. Potvrdenie odbornosti je výborný spôsob, ako oceniť schopnosti a skúsenosti ostatných ľudí, s ktorými ste v kontakte.
     
  10. Optimalizujte si vašu URL adresu
    LinkedIn automaticky prideľuje URL adresu k vášmu profilu, ktorá je príliš dlhá. Preto si ihneď upravte URL adresu, aby sa vaše vyhľadávanie stalo jednoduchšie. Získate tak jednoduchú URL adresu: linkedin/in/priezvisko.  URL-ku si upravíte v sekcie Profil/Upraviť profil, následne kliknete na Upraviť pod profilovou fotografiou a na pravej strane nájdete políčko Adresa URL verejného profilu, kde kliknete na Nastaviť vlastnú adresu URL.
     
  11. Nezabudnite na profilovú fotografiu a vyplnenie profilu
    LinkedIn hodnotí vyplnenie vášho profilu na stupnici od 0 do 100 percent. Na základe toho sa potom bude zobrazovať vo vyhľadávaní váš profil. Preto je dôležité, aby ste ho mali vyplnený čo najviac detailnejšie. Najlepšie urobíte, ak ho budete mať v anglickom jazyku. Nezabudnite ani na pridanie fotografie a váš profil bude pôsobiť osobnejšie.

Buďte s nami v kontakte na sociálnej sieti LinkedIn.

 

Viac o téme: Profil Sieť Práca Vizitka Životopis Sociálna Pracovná Linkedin CV
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Businessinsider

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy