Tipy a rady ako získať pracovné kontakty

Biznis networking je 24 hodinová úloha. Kontakty môžete získať počas celého dňa. Nebojte sa prihovoriť cudzím ľuďom. Nikdy neviete, kedy využijete náhodný kontakt.Biznis networking je 24 hodinová úloha. Kontakty môžete získať počas celého dňa. Nebojte sa prihovoriť cudzím ľuďom. Nikdy neviete, kedy využijete náhodný kontakt. Zdroj: photl.com

Hovorí sa, že je dôležité byť v správnom čase na správnom mieste. Rozhodujúcim aspektom vo vašej kariére je nielen to, čo viete, ale akých ľudí poznáte. Veď nenadarmo známy raz povedal: Čím viac ľudí poznám, tým sa cítim bohatší.

Úspech v kariére dosiahnete nielen tým, čo viete, ale aj akých ľudí poznáte. Aj o tom je networking. Jeho základom je poznávať ľudí, ktorí by vám mohli pomôcť rozvinúť vaše kariérne šance, či už prácu máte, alebo si ju práve hľadáte. Networking je rovnako dôležitý aj pri rozbehnutí podnikania. Na to, aby ste začali networkingovať nemusíte byť otravný ani vplyvný človek. Nie je náročný a ani nevyžaduje špeciálne know-how. Stačia vám vaše komunikačné nástroje. Avšak na to potrebujete čas.

„Biznis networking je o vytváraní profesionálnych kontaktov. Nie je to vysedávanie pri káve. Ženy s tým nemajú veľký problém, pretože sú výrečné, ale zaostávajú vo vytváraní profesionálnej siete za mužmi,“ povedala na piatkovej konferencii Európskeho dňa podnikateliek a manažérok Jana Sekerová, riaditeľka kontroly v spoločnosti Telefonica Slovakia.

Tipy, ako správne networkingovať:

  1. Stanovte si stratégiu
    Nemôžete začať networkingovať bez definovania vašej stratégie. Keď už raz začnete, musíte mať jasný cieľ interakcie s druhými ľuďmi. Môže ísť o radu pri rozbehnutí podnikania, založiť si živnosť alebo eseročku? Čo je výhodnejšie? Ak chcete ponúknuť svoje schopnosti a zručnosti, mali by ste byť pripravený na svoju obhajobu. Ak chcete ponúknuť váš tovar alebo služby, musíte mať poruke prezentačné materiály a prezentovať ich pred tou správnou osobou.

    Ak budete mať jasný cieľ váš networkingu, môže začať s kontaktovaním osôb.

  2. Začnite konverzáciu
    Začnite konverzáciu s jasným cieľom. Poslúžiť vám na tom môže malý „small talk“ pri bežných životných situáciách. Najjednoduchší spôsob začatia konverzácie je napríklad na konferencii, kde sa ľahko prihovoríte zúčastneným osobám vetou: „Ako sa vám páči na konferencii? V akej oblasti pracujete?“ Nezabudnite však na to, že networking musí byť obojstranne výhodný. Ak od niekoho očakávate službu, musíte mu vedieť ponúknuť aj protihodnotu.

  3. Pravidelne obnovujte kontakty
    Ak si už raz vytvoríte profesionálne kontakty, mali by ste ich aj udržovať. Pripomínajte sa kľúčovým ľuďom rôznym spôsobom, aby ste im napríklad oznámili, čo máte nového, čo ste dosiahli a spýtajte sa ich na ich novinky.

  4. Robte veci s entuziazmom
    Človek dokáže nadchnúť druhého človeka, len ak preukáže dostatok nadšenia. A takýmto spôsobom ho vie aj „stiahnuť“ na svoju stranu. Keď sa rozprávate s ľuďmi, klaďte im otázky a oboznámte ich o svojich schopnostiach a skúsenostiach.

  5. Dodržte svoje sľuby
    Ak niekomu niečo sľúbite, držte sa svojho cieľa. Ak ste stretli zaujímavého človeka, ktorému ste sľúbili poslať na vás emailovú vizitku, spravte tak hneď, keď sa pripojíte na internet. Preukážete tak dodržanie sľubu a stanete sa dôveryhodnou osobou.

  6. Profesionálne kontakty si zhromažďujte na jednom mieste
    Nemusíte si všetky profesionálne kontakty písať do excelovskej tabuľky aj s popisom činnosti danej osoby. Čo však môžete spraviť, je zbierať vizitky od týchto ľudí na jednom mieste. Aby ste si dokázali vybaviť, kde ste stretli danú osobu, dajte si na vizitku malú poznámku o mieste vášho stretnutia.

  7. Zbavte sa strachu
    Buďte otvorený všetkým príležitostiam. Nemusíte byť extrovert, aby ste dokázali komunikovať s ľuďmi. Berte vlastný život ako sieť príležitosti a nenechajte sa zastrašiť profesionálnymi kontaktmi.

Tipy, ako si vytvoriť zoznam profesionálnych kontaktov podľa Jany Sekerovej:

  1. Napíšte mená ľudí, ktorých by ste oslovili, ak by ste si zajtra hľadali prácu.
  2. Napíšte mená ľudí, ktorí vedia o vašich profesionálnych kvalitách a šíria vaše dobré meno.
  3. Napíšte mená ľudí, ktorým ste pomohli v profesionálnej oblasti.
  4. Teraz z vášho zoznamu vyčiarknite mená vašich manželov, manželiek a rodiny. Tie kontakty, ktoré vám zostanú tvoria váš biznis networking.

Fakty o profesionálnom networkingu:

Muži majú vytvorený väčší biznis networking. Ich vzťahy sú viac vypočítavé, vedia, čo môžu očakávať a v prípade potreby sa na dané osoby obrátia.Muži žiadajú o pomoc druhých ľudí v práci, svojich šéfov, mentorov alebo coachov.

Ženy majú menší biznis networking ale udržujú si väčšinu kontaktov. Ženy viac oslovujú o pomoc svojich partnerov, kamarátov a známych.

„Každý biznis a každá kariéra je poznačená poznaním ľudí. Ľudí potrebujete, aby vás posúvali ďalej,“ hovorí  riaditeľka kontroly Jana Sekerová.

Pravidlá biznis networkingu podľa Jany Sekerovej:

  1. Biznis networking berte vážne.
  2. Je to 24 hodinová úloha. Kontakty môžete získať počas celého dňa. Nebojte sa prihovoriť cudzím ľuďom. Nikdy neviete, kedy využijete náhodný kontakt.
  3. Stanovte si kľúčových ľudí v kariére.
  4. Aj vy sa môžete stať prospešným pre druhých ľudí. Neočakávajte, že iba vám ľudia pomôžu, ale odovzdávajte svoje vedomosti ďalej (otvorte krúžok pre deti, uskutočňujte prednášky).
  5. Buďte otvorení všetkým možnostiam. Nebráňte sa stretnutiam s bývalými spolužiakmi.
  6. Sociálne médiá sú budúcnosť. Zvýšia vašu viditeľnosť.
  7. Chváľte ľudí.
  8. Udržujte kontakty
Viac o téme: Centrum Biznis Top Budovanie Kontakty Networking Profesionálny Podnikateliek Kontaktov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: TOP centrum podnikateliek, LinkedIn.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy