Hľadáte prácu? Facebook útočí na pracovnom trhu

Pracovná aplikácia Facebooku.Pracovná aplikácia Facebooku. Zdroj: Print Screen

Facebook spustil v polovici novembra novú pracovnú aplikáciu slúžiacu na hľadanie práce, na ktorej zhromažďuje viac ako 1,7 milióna pracovných pozícií.

Už v roku 2011 začal Facebook spolupracovať s viacerými organizáciami a agentúrami, čím sa pripravoval na vytvorenie pracovnej aplikácie „Social Jobs Partnership“, ktorou by prepojil sociálne médium s pracovnými miestami. K dnešnému dňu má aplikácia viac ako 1,7 milióna pracovných ponúk. Tie Facebook zhromažďuje z databázy amerických gigantov na poli personálnych agentúr, ako aj národných inštitúcií (americké ministerstvo práce, asociácia zamestnávateľov).

Pri tvorbe tejto aplikácii Facebook spolupracoval okrem Monster Worldwide aj s ďalšími pracovnými firmami, akým sú Jobvite, US.jobs a Work4Labs. Novou aplikáciou tak podporí aj doterajšiu službu BranchOut, pomocou ktorej spája používateľov na základe zamestnania.

Užívatelia Facebooku môžu nájsť vďaka aplikácii prácu podľa kľúčových slov,  lokalizácie zamestnávateľa, typu odvetvia, pracovnej pozície a potrebných zručností. Hodnotu aplikácie dokazuje aj prieskum uskutočnení medzi zamestnávateľmi. Až 50 percent z nich používa Facebook pri pracovnom procese a až polovica z nich verí, že Facebook sa stáva neoddeliteľnou súčasťou tohto procesu. Osemdesiatsedem percent uchádzačov o zamestnanie v prieskume uviedlo, že by navštívili stránku sociálneho média vďaka ktorej by získali prácu.

Aplikácia „Social Jobs Partnership“ môže podľa niektorých odborníkov ohroziť profesionálnu sieť LinkedIn, ktorý sa stačí vo svete sociálnych médií presadiť ako pracovný sociálny portál. Ale v skutočnosti sa LinkedIn nemusí obávať žiadnej konkurencie. V prvom rade je aplikácia určená iba pre americký trh, čím má dopad iba na 70 percent návštevníkov Facebooku.  LinkedIn využívajú viac recruiteri, ktorých úlohou je vo veľkej „databáze“ vyhľadávať kandidátov na dané pracovné pozície, ktorí nie sú aktívni v hľadaní novej práce.

Viac o téme: Pracovný Práca Hľadanie Práce Portál Facebook Aplikácia FB
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy